Logo Realitatea.md

Judecătorul Chaus și borcanul cu mită: Vladimir Zelenski i-a cerut Maiei Sandu să-l extrădeze mai repede

18 Iulie 2019, 09:00 // Actualitate
// Autor:  
Elena Putregai

Președintele Ucrainei, Vladimir Zelenski, a avut o solicitare către prim-ministra noastră, Maia Sandu, la întâlnirea oficială de la Kiev de săptămâna trecută. Oficialul i-a dat de înțeles că procedura de extrădare a judecătorului ucrainean Nikolai Chaus, vestit pentru mita pe care a ascuns-o în borcan și a îngropat-o în grădină, se cam întinde.

„Am abordat întrebarea cu privire la extrădarea renumitului judecător Nicolai Ceaus, suspectat de luare de mită în valoare de 150 de mii de dolari. Partenerii noștri ne-au promis că o să faciliteze acest proces”, a declarat Vladimir Zelenski la conferința de presă susținută împreună cu Maia Sandu.

Foto de la întrevederea oficială: Maia Sandu, Vladimir Zelenski

Cum a fost prins Chaus cu mita în borcan?

Pe 9 august 2016, detectivii Biroului Național Anticorupție al Ucrainei l-au prins pe judecătorul instanței de la Kiev când a primit 150 de mii de dolari pentru a pronunța o decizie în favoarea unui inculpat. El a pus banii într-un borcan.

Foto: Poliția din Ucraina, imagine din cadrul percheziției

Pe 6 septembrie 2016, Rada Supremă a dat acordul ca Chaus să fie reținut și pe numele său să fie pornit un dosar penal. Însă, acesta, folosindu-se de imunitatea de judecător, a reușit să părăsească teritoriul Ucrainei.

Controversatul judecător Chaus a fost reținut în Republica Moldova

Ascunziș în Republica Moldova

Ceaus a fost anunțat în căutare internațională de autoritățile ucrainene. Mai târziu, a fost reținut la noi, în urma unei cereri rogatorii. Pe 6 octombrie 2016, Comisia pentru problemele cetăţeniei şi acordării de azil politic de pe lângă preşedintele Republicii Moldova a refuzat să-i ofere refugiu pe teritoriul țării noastre.

Președinția Republicii Moldova, acționată în judecată de magistratul ucrainean

Între timp, pe 28 noiembrie 2017, Curtea Supremă de Justiție din țara vecină a emis o hotărâre prin care l-a destituit pe Chaus din funcția de judecător.

Ce face Chaus acum?

Solicitat de Realitatea.md, avocatul moldovean, Iulian Balan, care-i reprezintă interesele judecătorului, ne-a spus că dosarul privind extrădarea sa încă se află pe rol la Judecătoria Chișinău (sediul Buiucani). Judecătorul Andrei Niculcea este cel ce examinează cauza, iar o nouă ședință este fixată pentru 26 iulie 2019.

În același timp, judecătoria Tatiana Avasiloaie de la Judecătoria Chișinău (sediul Rîșcani) examinează litigiul dintre Nikolai Chaus și Președinția Republicii Moldova. O ședință de judecată în acest sens fiind programată pe 30 septembrie 2019.

Foto: Nikolai Chaus, pe holul Judecătoriei Chișinău (sediul Buiucani)

Acum, Nikolai Chaus continuă să locuiască într-un apartament închiriat din capitală. El are dreptul la libera circulație prin țara noastră. Cel puțin asta ne-a zis avocatul Balan.

Ultima dată, reporterul Realitatea.md l-a văzut acum jumătate de an într-o patiserie. Era însoțit de o femeie cu care-și alegeau ce desert să mănânce și dacă să bea ceai sau cafea.

Între timp, au trecut mai bine de 2 ani...

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3855 0.0000%
USD USD 17.4778 0.0000%
RUB RUB 0.2737 0.0000%
RON RON 4.0577 0.0000%
UAH UAH 0.7329 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile