Logo Realitatea.md

Judecătorul din dosarul „Chirtoacă”, recuzat. PL publică o dovadă că ar fi adresat întrebări sugestive martorului Grozavu (AUDIO/VIDEO)

04 Iulie 2018, 16:59 // Societate

O nouă ședință de judecată în dosarul „Chirtoacă” a avut loc la Judecătoria Chișinău (sediul Buiucani)! Aceasta a durat circa 5 ore, dar a fost întreruptă după ce avocații fostului primar general care au recuzat judecătorul de caz Alexandru Negru.

Potrivit apărării, judecătorul a adresat întrebări sugestive martorului adus de procuror - viceprimarului Nistor Grozavu - audierea căruia a continuat pe data de 4 iulie 2018.

Mai mult, Partidul Liberal al cărui membru este Dorin Chirtoacă a emis un comunicat de presă, atașând și o înregistrare audio din cadrul ședinței de judecată care ar confirma acest fapt. Chiar și așa, cererea de recuzare a fost respinsă de judecătoarea Speranța Clima și declarată drept neîntemeiată.

Din înregistrarea audio se deduce că Nistor Grozavu a declarat, inițial, că nu a primit indicații de la primarul de atunci, în privința organizării procedurilor pentru proiectul parcărilor din Chișinău. 

Întrebat dacă a fost un ordin sau indicație scrisă privind sistarea/amânarea de către comisia de profil a Deciziei "Cu privire la aprobarea Studiului privind strategia de parcare în municipiul Chișinău", Nistor Grozavu a răspuns că a avut o discuție cu primarul în privința amânării ședinței comisiei, dar fără ca el să o considere o indicație.

Dialogul integral poate fi audiat mai jos:

În același timp, procurorul de caz Dumitru Robu spune că, de fapt, cererile avocaților sunt abuzive și ei sunt cei care încalcă ordinea ședințelor de judecată - fapt pentru care au primit azi amenzi judiciare. Acuzarea este de părere că aceasta se face pentru a tergiversa examinarea cauzei.

Martorul Nistor Grozavu a evitat să ofere declarații pentru presă.

Ședința de judecată a fost transmisă în direct de Realitatealive.md, iar următoarea - a fost fixată pentru vineri, 6 iulie 2018:

Realitatea.md amintește că Dorin Chirtoacă este învinuit în două dosare penale: unul pentru trafic de influență și corupție privind problema „parcărilor cu plată din Chișinău” - caz pe care azi a avut loc ședință de judecată, și altul pentru depăşirea atribuţiilor de serviciu în legătură cu faptul că „ar fi împărțit” milioane de lei din bugetul municipal, cauzând un prejudiciu de proporții. În ambele cazuri, fostul primar se declară nevinovat.

Nistor Grozavu, la fel, figurează ca bănuit în dosarul „parcărilor cu plată din Chișinău”, doar că, anterior, cauza a fost disjunsă, examinându-se faptele separat. În primăvara lui 2017, în total, au fost reținute șapte persoane, printre care fostul șef al Direcției Transport Igor Gamrețki, fostul consilier municipal Ghenadie Ivașcenco, administratorii a trei companii de parking, dar şi omul de afaceri Alexandr Pinchevsky.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.9400 -0.2521%
USD USD 17.0377 0.0299%
RUB RUB 0.2144 -1.4253%
RON RON 4.0899 -0.2439%
UAH UAH 0.5990 -0.1999%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile