Logo Realitatea.md

Jurnaliștii din România au realizat un reportaj în exclusivitate despre vinul moldovenesc (VIDEO)

18 Martie 2019, 09:18 // Life

După un parcurs plin de momente dramatice, avem un prezent de succes. În 2018 vinurile moldovenești au obținut 500 de premii și medalii internaționale. Cum s-a ajuns aici și cine sunt cei care duc tradiția mai departe, au relatat jurnaliștii de la Digi24 care au realizat un reportaj în exclusivitate despre succesul vinului moldovenesc.

Captare video

Reporterii din România au descris în detalii istoria Castelului Mimi, cum au fost salvate viile moldovenești de sovietici, dar și despre faimoasele Crame Cricova - „un reper în materie de vin, istorie, cultură și diplomație”.

Castel MIMI

Constantin Mimi, ultimul guvernator al Basarabiei din perioada stăpânirii țariste și vinificator ilustru al secolului XX, planta în satul Bulboaca, în 1893, primii butași de viță-de-vie. Ulterior, prințul Galițîn al Rusiei a dat ordin să se defrișeze toate podgoriile, pentru a se planta porumb. Guvernatorul s-a împotrivit temeinic. Astfel, vița-de-vie continuă să rodească și în zilele noastre.

Clădirea principală, cu arhitectură de inspirație franceză, are o pivniță care adăpostește 300.000 de litri de vin, păstrat în butoaie. Sovieticii n-au privit cu ochi buni eleganța construcției, astfel că au acoperit cu tencuială întreaga clădire. Stratul grosolan comunist a urâțit fațada, însă a conservat piatra și cărămida originale. Clădirea a fost restaurată în detaliu, conform fotografiilor inițiale.

Cricova, un oraș subteran al vinului

După suprafața ocupată, Cramele Cricova pot fi ușor numite un adevărat oraș subteran al vinului. Ca în orice alt oraș, există străzi, bulevarde, străduțe, stradele. Acest loc a fost vizitat chiar de primul om ajuns în spațiu, faimosul cosmonaut Iuri Gagarin.

Fosta mină de calcar are 120 de kilometri de galerii. Lemnul pentru butoaie și butoaiele sunt importate din cinci țări: din Italia, Franța, Ungaria, România și Statele Unite.

Șefi de stat, personalități mondiale își au, puse la păstrare în Muzeul Cricova, sticlele prețioase. De la Vladimir Putin și Angela Merkel la John Kerry și Donald Tusk, de la Traian Băsescu la Klaus Iohannis, nume sonore se regăsesc pe etichetele de la Cricova.

Cea mai scumpă sticlă de aici conține vin din Ierusalim producție 1902, dintr-o serie de doar 400 de exemplare. Valoarea ei este de 1 milion de euro.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.1865 0.4602%
USD USD 17.7719 0.7357%
RUB RUB 0.2786 0.7231%
RON RON 4.0068 0.3330%
UAH UAH 0.7293 0.8435%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
20 feb, 06:40 //

Cum era poreclit Vlad Plahotniuc în interiorul Partidului Democrat după ce a părăsit țara (VIDEO)

29 ian, 14:00 //

LIVE! Curtea de Apel Chișinău: Examinarea recursului depus de administrația Penitenciarul nr.13 împotriva eliberării condiționate a ex-premierului Vlad Filat

17 feb, 14:14 //

Foto Simbol SURSE: Autoritățile din România au stabilit cauza decesului bebelușului deputatului Angel Agache

20 feb, 14:56 //

(VIDEO) Cum PD și PSRM au trișat un vot în Parlament și ce spune Zinaida Greceanîi, când crede că nu o aude nimeni! Deputat: Au numărat 20 și 26 au spus!

18 feb, 06:30 //

foto: facebook.com/s.sirbu Ruptura în PDM tot mai adâncă! Sîrbu regretă că noua conducere a partidului a mers la întâlnirea cu socialiștii și Dodon de la Parlament

04 feb, 13:33 //

Foto simbol Serviciul Hidrometeorologic și-a revizuit avertizarea de cod portocaliu de ninsori pentru întreg teritoriul țării

11 feb, 13:09 //

Soția liderului separatist Krasnoselski, cu cetățenie română. Cel puțin 4 instituții au fost sesizate!

03 feb, 10:34 //

Tragedie la Răzeni. O tânără mămică a fost lovită mortal de o mașină. Șoferul a părăsit locul accidentului, iar poliția este pe urmele lui

23 ian, 18:23 //

foto: facebook.com/dodon.igor1 Dodon se laudă pe Facebook cum îi strânge mâna vicepreședintelui SUA. Putin a trecut pe lângă el fără să i-o dea

12 feb, 09:27 //

Îndemnul primului premier al RM către Dodon în contextul declarațiilor scandaloase ale lui Ciocoi: Dacă se pricepe în „tușonkă, să nu se bage...”