Logo Realitatea.md

Jurnalist american, despre „diplomele false” de la USMF: „Este o știre falsă. Nu am întâlnit în cariera mea un astfel de caz josnic”

15 Decembrie 2018, 15:54 // Societate

Jurnalistul internațional, Hal Foster, care a participat la un proiect anti-știri false în Moldova a dezmințit știrile despre diplomele false deținute de mai mulți medici, eliberate de Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” din Chișinău, fiind deranjat, totodată, de modul în care informația „falsă” a fost mediatizată în presa moldovenească. „Activez în sfera jurnalismului mai mult de trei decenii, fiind jurnalist la instituții media de top ca Los Angeles Times, şi nu am întâlnit în cariera mea un astfel de caz josnic de ştiri false”, a scris acesta.

La începutul lunii decembrie, instituțiile mass-media israeliene au început să difuzeze ştiri despre arestarea a 40 de medici și farmaciști, care au fost depistați cu diplome false din Armenia, afișate pe pereţii unor cabinete medicale din Israel.

În scurt timp, acest subiect urma să devină un coşmar pentru administraţia, cadrele didactice, dar şi studenţii USMF.

„Luni, 3 decembrie 2018, jurnaliştii moldoveni au solicitat ca USMF „Nicolae Testemițanu” să comenteze știrile israeliene. Răspunsul a fost: „Nu există niciun motiv pentru care să comentăm, deoarece aceste noutăți nu au nicio legătură cu Moldova ori cu universitatea noastră”. În următoarea zi, marţi – spre marea surprindere a conducerii Universităţii – instituţiile mass-media din Moldova au început să difuzeze ştiri, menționând că dacă Armenia a fost implicată în dosarul diplomelor medicale false din Israel, atunci şi Moldova ar fi”, explică Hal Foster.

Firul subţire pe care se bazează această speculaţie  a fost că atât la Universitatea de Medicină din Armenia, cât şi la Universitatea de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemițanu” învaţă studenţi israelieni.

„Nicio sursă media nu a oferit dovezi că diplomele false ce apar în presa israeliană sunt diplome ale Universităţii de Stat de Medicină şi Farmacie „Nicolae Testemițanu” sau că instituția ar fi implicată în acest caz – pentru că nu sunt. Cu alte cuvinte, veștile sunt false”, scrie Foster.

Potrivit jurnalistului, în urma acestui fiasco au avut de suferit și studenţii. Unii dintre ei au afirmat că au fost atacaţi pe reţelele de socializare pentru că studiază la o universitate despre care atacatorii – cei care au citit ştirile false – au dubii privind credibilitatea și integritatea instituţiei. 

„Eu sunt cetăţean american, nu sunt cetăţean israelian, și vă întrebați de unde cunosc atât de mult despre aceasta? Timp de două luni, am intervievat administraţia Universităţii, decani, prodecani şi studenţi pentru realizarea unui articol despre studenţii israelieni care studiază în această instituție. Ceea ce am aflat, m-a convins că USMF „Nicolae Testemițanu” reprezintă o comoară pentru statul moldovenesc.

Cel mai mult m-a impresionat istoria unui student israelian care mi-a povestit că unul dintre motivele pentru care îi respectă pe profesorii săi de la Medicină este bunătatea acestora. El a văzut cum unii profesori achită pentru tratamentul şi medicamentele pacienţilor săraci. Aceasta, desigur, vine din sufletul unui medic devotat profesiei sale, aşa cum, de fapt, ar trebui să fie un medic”, scrie jurnalistul american.

Procuratura investighează cazul cu diplomele false apărute în dosarul israelian şi dacă cineva dintre colaboratorii Universităţii ar fi implicaţi în această schemă. O comisie comună a Ministerului Educației, Culturii și Cercetării și a Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și-a început activitatea la Universitate pentru a verifica documentația ce ține de organizarea și desfășurarea admiterii și a procesului de instruire a studenților străini, a examenelor de absolvire și eliberarea actelor de studii absolvenților internaționali, controlul dosarelor personale ale cetățenilor străini. Rezultatele sunt aşteptate aproximativ în două săptămâni.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1217 0.2611%
USD USD 18.4281 0.4864%
RUB RUB 0.2348 0.8591%
RON RON 4.1664 0.2285%
UAH UAH 0.6689 0.9813%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
01 apr, 13:12 //

foto: army.md (FOTO) Cum arată acum Centrul COVID-19 Chișinău, care trebuia deja azi să înceapă a primi pacienții suspecți cu Coronavirus

29 mar, 12:45 //

Indignarea rudelor femeii de 79 de ani, răpusă de Coronavirus: A murit și a murit, luați-o, cumpărați locul, înmormântați-o și cu aceasta s-au terminat aprecierile eroismului ei

31 mar, 19:54 //

Foto simbol Încă trei localități vor fi în carantină! Polițiștii și militarii au indicația să restricționeze circulația persoanelor

02 apr, 21:54 //

Crima care a zguduit un cartier din capitală! Soțul și-a împușcat dintr-un Winchester soția. Fiul ar fi fost de față!

30 mar, 08:29 //

Radu alături de soţie şi cei doi copii Fiul unui erou al războiului transnistrean, obligat să se mute din România, fiindcă nu i se acordă cetăţenia

02 apr, 14:25 //

(VIDEO) Scandal: „Rușine, domnule Chicu...”! Parlamentul nu a avut cvorum pentru a audia proiectul pentru care și-a asumat Guvernul răspunderea

31 mar, 14:01 //

Rusia - fără stare de urgență pe timp de Covid-19. De ce Putin este calm?

03 apr, 18:30 //

LIVE! Ședința Centrului Unic de Comandă de gestionare a crizei provocate de virusul COVID-19: Au loc declarații de presă

03 apr, 10:16 //

Foto simbol Spitalul Raional din Ștefan Vodă, în carantină. Totul ar fi pornit de la un medic. Postul vamal din apropiere este în pericol de a-și sista activitatea?

30 mar, 13:08 //

colaj: realitatea.md No comment: Cum s-a mărit „distanța socială” dintre Igor Dodon, Ion Chicu și Zinaida Greceanîi de la instituirea stării de urgență (FOTO)