Logo Realitatea.md

Jurnaliștii, la protest! CSM a votat un regulament alternativ privind modul de publicare a hotărârilor judecătorești (FOTO, VIDEO)

10 Octombrie 2017, 16:19 // Societate

Jurnaliștii au protestat în fața sediului Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), arătându-se indignați de decizia de a supune votului Regulamentul privind modul de publicare a hotărârilor judecătorești pe portalul instanțelor naționale.

Într-un final, membrii CSM au aprobat astăzi, 10 octombrie, un regulament doar că unul alternativ propus, anterior, de Curtea Supremă de Justiție (CSJ) și nu proiectul Regulamentului elaborat de grupul de lucru al CSM și contestat de societatea civilă.

Cu toate acestea, jurnaliștii continuă să fie nemulțumiți, pentru că nu se cunosc exact diferențele dintre regulamentul inițial și cel alternativ.

Embed:

Amintim că peste 70 de instituții de presă, ONG-uri și jurnaliști, printre care se numără și echipa Realitatea.md, au făcut un apel către CSM în care și-au exprimat indignarea în legătură cu includerea pe ordinea de zi a ședinței CSM a noului Regulament cu privire la modul de publicare a hotărârilor judecătorești.

Aceasta pentru că proiectul prevedea anonimizarea în hotărârile judecătorești publicate pe portalul web al instanțelor judecătorești a identității persoanelor fizice, ceea ce presupunea închiderea accesului jurnaliștilor de a se informa și a face publice informații utile societății privind anumite dosare de rezonanță.

Cu o zi înainte de a fi aprobat un anumit regulament, ministrul Justiției, Vladimir Cebotari, a solicitat ca CSM să amâne examinarea acestuia, pentru a putea fi supus unor dezbateri publice suplimentare.

De menționat că Regulamentul alternativ aprobat, care de altfel nu a fost propus dezbaterilor, prevede că hotărârile judecătorești să poată fi găsite după numele părților, însă păstrează un punct, potrivit căruia, informațiile despre lista cauzelor stabilite pentru judecare să fie radiate de pe portalul instanțelor naționale, după desfășurarea ședințelor de judecată.

Protestul jurnaliștilor a fost transmis LIVE de Realitatealive.md:

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.1865 0.4602%
USD USD 17.7719 0.7357%
RUB RUB 0.2786 0.7231%
RON RON 4.0068 0.3330%
UAH UAH 0.7293 0.8435%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
20 feb, 06:40 //

Cum era poreclit Vlad Plahotniuc în interiorul Partidului Democrat după ce a părăsit țara (VIDEO)

29 ian, 14:00 //

LIVE! Curtea de Apel Chișinău: Examinarea recursului depus de administrația Penitenciarul nr.13 împotriva eliberării condiționate a ex-premierului Vlad Filat

17 feb, 14:14 //

Foto Simbol SURSE: Autoritățile din România au stabilit cauza decesului bebelușului deputatului Angel Agache

20 feb, 14:56 //

(VIDEO) Cum PD și PSRM au trișat un vot în Parlament și ce spune Zinaida Greceanîi, când crede că nu o aude nimeni! Deputat: Au numărat 20 și 26 au spus!

18 feb, 06:30 //

foto: facebook.com/s.sirbu Ruptura în PDM tot mai adâncă! Sîrbu regretă că noua conducere a partidului a mers la întâlnirea cu socialiștii și Dodon de la Parlament

04 feb, 13:33 //

Foto simbol Serviciul Hidrometeorologic și-a revizuit avertizarea de cod portocaliu de ninsori pentru întreg teritoriul țării

11 feb, 13:09 //

Soția liderului separatist Krasnoselski, cu cetățenie română. Cel puțin 4 instituții au fost sesizate!

03 feb, 10:34 //

Tragedie la Răzeni. O tânără mămică a fost lovită mortal de o mașină. Șoferul a părăsit locul accidentului, iar poliția este pe urmele lui

23 ian, 18:23 //

foto: facebook.com/dodon.igor1 Dodon se laudă pe Facebook cum îi strânge mâna vicepreședintelui SUA. Putin a trecut pe lângă el fără să i-o dea

12 feb, 09:27 //

Îndemnul primului premier al RM către Dodon în contextul declarațiilor scandaloase ale lui Ciocoi: Dacă se pricepe în „tușonkă, să nu se bage...”