Logo Realitatea.md

Jurnaliştii anului 2015! Secretarul general al Consiliului Europei, primul pe lista premianților (VIDEO)

17 Decembrie 2015, 19:20 // Societate

Centrul pentru Jurnalism Independent şi Comitetul pentru Libertatea Presei au organizat în seara zilei de azi serata de decernare a premiilor ”Jurnaliştii anului 2015”.

Comisia care a evaluat dosarele de participare la concurs a fost formată din reprezentanți ai societății civile, jurnaliști, reprezentanți din alte domenii etc.

Topul celor mai buni jurnaliști a fost constituit din jurnalişti care, prin activitatea lor în 2015, au contribuit substanțial la afirmarea presei independente, democratice şi profesioniste din Republica Moldova.

Iată cine sunt jurnaliștii care au intrat în topul din acest an:

1. Premiul pentru abordarea tematicii politice

Thorbjorn Jagland (secretarul general al Consiliului Europei)

2. Premiul pentru abordarea tematicii economice

Inna Cîvîrjic (portalul Newsmaker.md)

”Sunt plăcut surprinsă să obțin un asemenea premiu. Mă voi strădui să scriu și în continuare materiale din domeniul economic și nu doar. Poate totuși în curând vom afla unde au dispărut banii din cele trei bănci”, a menționat Inna Cîvîrjic.

3. Premiul pentru abordarea tematicii sociale

Natalia Petrusevici (ziarul „SP”, Bălţi)

4. Premiul pentru abordarea tematicii ecologice

Lilia Curchi (Asociaţia Jurnaliştilor de Mediu şi Turism Ecologic din RM)

”Sunt extrem de onorată să primesc acest premiu, această recunoștință. Jurnalismul de mediu e cel pe care-l simt, pe care-l trăiesc zi de zi și de care vreau să molipsesc frumos întreaga breaslă jurnalistică”, a menționat Lilia Curchi.

5. Premiul pentru mediatizarea tematicii culturale

Proiectul TV ”Pur şi Simplu” (Moldova 1)

”Mulțumesc echipei ”Pur și Simplu” și, pur și simplu, priviți-ne pe Moldova 1, pe site-ul nostru și pe youtube”, a menționat un reprezentant al proiectului.

6. Premiul pentru mediatizarea tematicii sportive

Vitalie Hadei (Ziarul Național)

”În ultima perioadă, am neglijat acest domeniu, dar în contextul actual cred că ar fi binevenit să scriu tot mai mult despre sport și să promovăm oameni frumoși”, a menționat Vitalie Hadei.

7. Premiul pentru cea mai bună investigație jurnalistică

Rise Project Moldova

”Mai avem o diplomă și încă nu am atârnat-o pe perete, acum o să le atârnăm pe ambele odată. Mulțumim mult. Suntem pe urmele miliardului furat, cred că în 2016 dăm de el”, a menționat unul dintre jurnaliștii proiectului.

8. Premiul pentru cel mai bun interviu

Natalia Morari 

”Acest an a fost trist pentru presa liberă din Moldova, pentru că au înflorit nonvalorile și chiar nonjurnalismul, de aceea este bine de văzut asemenea colegi care s-au adunat în această sală. Vreau să ne ținem grămăjoară, ca să le arătăm celor care guvernează că nu mor caii când vor câinii”, a menționat Natalia Morari. 

9. Premiul pentru cea mai bună fotografie 

Andrei Mardari (Moldpres.md)

”Noi, fotografii, avem permanent problema că nu știm bine a poza. Am avut foarte mare concurență, iar eu vă mulțumesc că m-ați ales”, a menționat Andrei Mardari.

În cadrul galei a fost decernat și premii-mențiune:

Speranța Anului” - Lidia Goncear-Pânzari (Radio Moldova)

”Este o mare surpriză pentru mine, cred că nu este meritul meu, ci meritul protagoniștilor emisiunii, a persoanelor deosebite care există în Republica Moldova. Mă voi strădui în viitor să fac cât mai multe pentru persoanele cu nevoi speciale din Republica Moldova”, a menționat Lidia Goncear-Pânzari.

Cea mai bună campanie socială” - Dăruiești și câștigi (Pro TV Chișinău)

”De opt ani, de când sunt la PRO TV, le spuneam colegilor, n-am mai ieșit din glod, că numai prin sate am umblat și m-am convins că oamenii din țara noastră sunt tot mai sărăci. Pentru această diplomă au muncit și colegii mei, pentru că în spatele unei campanii sunt foarte mulți oameni”, a menționat jurnalista Sorina Obreja. 

 ”Promovarea diversității în mass-media” - Ecaterina Terzi

”Aici se află acei oameni pentru care jurnalismul este nu doar muncă, ci și talent. Eu știu că, împreună cu noi, viața va fi mai bună”, a menționat Ecaterina Terzi.

”Premiul special în domeniul eticii” - Europa Liberă

”Rețeta e simplă la Europa Liberă: prima - trebuie să scrii nu pentru mai-marii zilei și atunci ești liber de ei, a doua - trebuie să ții șefii la distanță”, a menționat jurnalistul Vasile Botnaru.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5480 -0.7151%
USD USD 16.6713 -0.5417%
RUB RUB 0.2261 -0.5717%
RON RON 4.0431 -0.7731%
UAH UAH 0.5999 -0.9085%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile