Logo Realitatea.md

Jurnalistul Vadim Ungureanu, în celulă cu deţinuţi condamnaţi şi presat să scrie o cerere către Recean

25 Iunie 2014, 15:55 // Actualitate

Vadim Ungureanu, jurnalistul reținut la finele săptămânii trecute, declară că a fost obligat, de către colaboratori ai Penitenciarului nr 13., unde a fost deținut preventiv, să semneze o cerere în adresa ministrului de Interne, Dorin Recean, în care solicită să-i fie garantată securitatea vieții și apropiaților săi, iar în schimb este gata să colaboreze cu „organele polițienești”. Vadim Ungureanu a confirmat pentru Realitatea.md că textul cererii i-a fost dictat, dar a refuzat să facă și alte declarații.

foto: deschide.md

Avocatul lui Vadim Ungureanu, Ion Vâzdoagă, susține că clientul său a fost presat să scrie și semneze cererea. Totodată, aceasta a menționat că oamenii legii nu aveau dreptul să-l plaseze pe Vadim Ungureanu, reținut pentru 72 de ore, în penitenciar într-o celulă cu persoane care-și ispășesc pedepsele conform deciziei instanței. La fel, avocatul se arată nemulțumit și de faptul că clientul său nu a fost trecut prin carantină.

Ion Vâzdoagă este convins că toate acestea au fost făcute pentru a-i limita accesul la interogarea clientului său, întrucât Vadim Ungureanu a fost reținut vineri, iar regulamentul penitenciarului nu prevede accesul avocatului în zilele de week-end. Drept urmare, în timpul interogării jurnalistul a fost presat să semneze cererea:

Solicitat de Realitatea.md, procurorul pentru misiuni speciale Andrei Pascari a declarat că nu poate să confirme şi nici să infirme dacă cererea de mai sus semnată de Vadim Ungureanu face parte din dosarul deschis pe acest caz, invocând secretul anchetei.

Totodată, acesta a  menţionat că nu există careva plângeri sau demersuri din partea lui Ungureanu, pe numele procurorului general sau a ministrului de Interne referitor a careva intimidări sau cereri de a trage pe cineva la răspundere.

Realitatea.md amintește că jurnalistul Vadim Ungureanu a fost reținut de oamenii legii pentru că ar fi șantajat persoane cu funcții de răspundere din cadrul MAI pentru a obține informații compromițătoare despre artiști notorii din Moldova. Cazul a fost devenit unul răsunător, ministrul Dorin Recean menționând că ar fi preferat ca acest caz să nu existe cap-coadă: „de la șantaj - la flagrant”, iar procurorul general Corneliu Gurin dispunând verificarea în ordine ierarhică a gestionării cazului.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.8807 0.6664%
USD USD 16.9753 0.2238%
RUB RUB 0.2167 0.7907%
RON RON 4.0807 0.6735%
UAH UAH 0.5998 0.1837%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile