Logo Realitatea.md

Kazahstan vrea să pice la o înțelegere cu Stati? La mijloc, acea jumătate de miliard de dolari

05 Noiembrie 2019, 14:59 // În lume

Autoritățile kazahe sunt gata să pice la o înțelegere cu familia Stati. Cel puțin asta susțin surse care au dorit să-și păstreze numele în anonimat, dar cunosc multe despre evoluția conflictului dintre Guvern și investitorii moldoveni, scrie un portal informațional din Kazahstan. Informația însă încă nu este oficială.

Potrivit acestor surse, reprezentanții legali ai Stati au primit o ofertă greu de refuzat. Guvernul Kazahstanului este pregătit să-și anunțe înfrângerea în disputa cu familia în cauză și chiar disponibil să achite aproape suma integrală anunțată drept prejudiciu de către Curtea de arbitraj de la Stockholm în anul 2013.

Diferența dintre cifra din hotărârea judecătorească și suma reală va fi de circa 5-10%.

Se spune că aceasta va fi o înțelegere fără precedent în istoria judiciară a Kazahstanului. În primul rând, din cauza recunoașterii înfrângerii, după care și din cauza diferenței menționate.

Astfel, în viitorul apropiat, Stati are șansa să ridice circa jumătate de miliard de dolari SUA, dintre care 70 la sută, cel mai probabil, vor ajunge în instituțiile care au finanțat procesul. Aceasta ar fi o practică obișnuită în procesele de arbitraj, atunci când anumite companii financiare suportă cheltuielile uriașe, mizând pe câștig. Pentru reclamanții care au câștig de cauză chiar și cele 30% sunt bani buni, din moment ce nu au investit nimic.

Procesele de arbitraj, de regulă, sunt foarte scumpe, pentru ca să fie eliminate orice șanse ca judecătorii să fie corupți în schimbul unei hotărâri favorabile.

Aceleași surse spun că procesul dintre Kazahstan și Stati a fost urmărit cu sufletul la gură de mulți investitori. Conflictul a umblat prin instanțele de arbitraj până în prezent.

Amintim că cunoscutul om de afaceri Anatol Stati care gestiona compania Tristan Oil Ltd și partenerii săi - Ascom Group S.A. și Terra Raf Trans Traiding Ltd au dat în judecată Kazahstanul, după ce statul le-a preluat afacerile din domeniul petrolier în anul 2010. Ei au acuzat Kazahstanul de încălcarea prevederilor tratatului internațional Carta Energetică (Energy Charter Treaty).

Presa noastră a scris că, de fapt, bazele acestui conflict au fost puse în 2008, când mai multe agenții de stat au demarat un șir de inspecții și revizii la partnerii Kazpolmunay LLP și Tolkynneftegaz LLP. Controalele au rezultat în acuzații false și urmărirea penală a managerilor celor două companii. Acțiunile autorităților kazahe au supus părțile reclamante la penalizări de sute milioane de dolari și au determinat, până la urmă, suspendarea investițiilor în Kazahstan. 

Curtea de Arbitraj de la Stockholm a constat că autoritățile din Kazahstan, într-adevăr, au încălcat prevederile internaționale și nu au tratat corect investitorii, obligând statul să achite o recompensă de 506 milioane de dolari pentru prejudiciul adus companiei Tristan. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 -0.4801%
USD USD 17.6277 -0.3758%
RUB RUB 0.2486 -0.4405%
RON RON 4.0060 -0.4572%
UAH UAH 0.6555 -0.0457%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile