Logo Realitatea.md

Kievul sisteză lucrările de construcție a hidrocentralelor pe Nistru. Chiar și așa, pericolul de a pierde accesul la apă potabilă persistă!

11 Aprilie 2019, 11:15 // Societate

Kievul sistează orice lucrări la construcția hidrocentralelor în cascadă pe fluviul Nistru, până la efectuarea evaluării impactului strategiei de mediu în contextul transfrontalier. Acest succes însă nu scapă Republica Moldova de pericolul pierderii accesului de apă potabilă. 

Anunțul a fost făcut de secretarul de stat în domeniul mediului și protecției resurselor naturale, Valentina Țapiș, într-o conferință de presă. Declarația vine după ce la Kiev s-a desfășurat a doua întâlnire a Comisiei privind protecția și utilizarea durabilă a bazinului fluviului Nistru, scrie IPN.

Valentina Țapiș, a precizat că principalele decizii adoptate în cadrul ședinței se referă și la extinderea cooperării în domeniul monitorizării calității și cantității apei fluviului. De asemenea, s-a convenit asupra creării unui grup de lucru cu specific juridic, care va contribui la examinarea documentelor, inclusiv determinarea statutului juridic al regulilor de exploatare a Complexului hidroenergetic Nistrean.

„Totodată, am solicitat documentația tehnică și de mediu ce ține de aprobarea proiectării, construcției și exploatării Complexului hidroenergetic Nistrean, inclusiv ce ține de modificările aduse la proiect”, a declarat Valentina Țapiș, potrivit unui comunicat de presă al Ministerului Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului. 

În contextul regulilor de exploatare a nodului hidrotehnic, directorul adjunct al Agenției Apele Moldovei, Radu Cazacu, a menționat că s-a convenit ca partea ucraineană să prezinte calculele la metodologie și datele debitului apei, în funcție de situația hidrologică.

Amintim că Ucraina și-a anunțat intenția de a construi pe Nistru, în afară de Complexul Hidroenergetic Dnestrovsk, alte șase hidrocentrale, care, potrivit organizațiilor de mediu, acestea ar putea pune în pericol aprovizionarea cu apă a mai multor localități de pe ambele maluri ale fluviului. 

CITEȘTE ȘI: 

PERICOL pentru mediul înconjurător, în urma posibilei construcții a centralelor hidroelectrice noi! Premierul, alarmat de ecosistemul râului Nistru

Conferință de presă despre progresul cooperării moldo-ucrainene în vederea consolidării dezvoltării durabile în bazinul Nistru

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6051 1.0525%
USD USD 17.6122 -0.0879%
RUB RUB 0.2495 0.3620%
RON RON 4.0465 1.0110%
UAH UAH 0.6557 0.0305%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile