Logo Realitatea.md

„Klassika Asigurări” a rămas fără licență! Compania din „Grupul Șor”, în prag de insolvabilitate

10 Octombrie 2019, 18:42 // Economie

Una dintre cele mai mari companii de asigurări din țară, „Klassika Asigurări” a ajuns în prag de insolvabilitate. Consiliul de Administrație al Comisiei Naționale a Pieței Financiare (CNPF) a luat decizia de a suspenda licența companiei care face parte din așa-numitul „Grupul Șor” pe un termen de jumătate de an. Asta după ce acționariatul „Klassika Asigurări” a ignorat prescripțiile anterioare ale CNPF.

foto: expresdesign.md

Astfel, din 29 iulie curent, „Klassika Asigurări” SA este în procedură de remediere financiară - prin administrare specială provizorie -, introdusă de CNPF din considerentele cuantificării unui pericol iminent de insolvabilitate a Companiei, fiind atestate „mai multe operațiuni dubioase și suspecte privind extragerea mijloacelor financiare din cadrul entității de către foști factori decizionali ai asigurătorului”. Toate materialele aferente controlului au fost remise organelor de drept pentru luare de atitudine potrivit Legii.

CNPF a prescris acționariatului „Klassika Asigurări” SA să înstrăineze pachetul de acțiuni deținut în termen de trei luni

„Ignorarea de către acționariat a prescripțiilor dispuse, a determinat, la 3 octombrie curent, Consiliul de Administrație al CNPF să suspende pe un termen de șase luni licența companiei „Klassika Asigurări”. Decizia de suspendare a licenței a fost luată cu scopul de a asigura condițiile optime de conservare a valorii activelor, precum și în vederea protejării intereselor și drepturilor asiguraților și beneficiarilor asigurării”, se arată într-un comunicat al Comisiei Naționale a Pieței Financiare.

În sensul celor enunțate, autoritatea de supraveghere îndeamnă participanții la piața de asigurări să-și onoreze obligațiile asumate și menționează că va continua să implementeze reguli în materie de reglementare și supraveghere a entităților în vederea protejării consumatorilor de practicile abuzive.

În context, CNPF relevă că în vizorul autorității de supraveghere sunt și alte companii de asigurări care, având o capitalizare insuficientă, nu întrunesc pe deplin criteriile în materie de solvabilitate și rezerve tehnice – pre-condiții determinante în activitatea unui asigurător.

În scopul diminuării riscurilor persistente și anticipării situației de insolvabilitate, cu consecințele eventuale de rigoare, CNPF, în mod constant, de la caz la caz, va recurge la aplicarea față de unele companii a instrumentelor financiare adiționale: redresare financiară/remediere financiară și/sau administrare specială.

Amintim că anterior, CNPF a emis un avertisment către „Klassika Asigurări” după ce, în februarie curent, compania a decis să achite devidente de peste șase milioane de lei acționarului „Avantage SRL”, firmă afiliată lui Ilan Șor. Și „Klassika Asigurări” face parte din Grupul Șor, având adresa juridică pe strada Tighina, 12, din capitală, alături de Dufremol SRL, dar și sediul Partidului Șor.

Vedeți și: Companiile care fac parte din Shor Group și sunt implicate în frauda bancară. 77 la număr!

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5261 -0.3852%
USD USD 16.7700 0.6331%
RUB RUB 0.2176 -0.9558%
RON RON 4.0054 -0.6917%
UAH UAH 0.5935 0.4060%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile