Logo Realitatea.md

Kremlinul a găsit ”soluția”. De azi, administrația prezidențială trece la ICQ

16 Aprilie 2018, 09:18 // Tech

După ce aplicația de mesagerie Telegram a fost blocată în Rusia, pe motiv că cei care dezvoltă aplicația n-au vrut să dea cheile de decriptare a conversațiilor, administrația prezidențială a decis să ”revină” în trecut și să utilizeze messenger-ul ICQ. Anunțul a fost făcut de către jurnalistul rus Komsomolskaya Pravda, Dmitri Smirnov, pentru Radio ”Echo Moskvî”. Secretarul de presă al lui Putin, Dmitri Peskov, a anunțat că deja și-a instalat aplicația și o testează.

Foto simbol: techtudo.com.br

Amintim că Rusia a decis să blocheze aplicația Telegram, pentru că cei care dezvoltă aplicația n-au vrut să dea cheile de decriptare a conversațiilor. Astfel, rușii ar fi putut monitoriza orice conversație. Telegram a avea un termen limită pentru 4 aprilie pentru a preda cheile.

Roskomnadzor, autoritatea de reglementare mass-media, a declarat că Telegram nu a respectat cerințele legale ca „distribuitor de informații”. Pavel Chikov, avocatul companiei, a declarat că încercarea oficială de a opri utilizarea aplicației în Rusia a fost „neîntemeiată”. „Cerințele FSB de a asigura accesul la conversațiile private ale utilizatorilor sunt neconstituționale, nefondate, și nu pot fi îndeplinite din punct de vedere tehnic și legal”, a spus acesta.

Aplicația de mesagerie este utilizată pe scară largă în Rusia și în multe țări din Orientul Mijlociu. În 2018, Telegram a anunțat că are peste 200 de milioane de utilizatori activi.

Telegram, prin protocolul de criptare end-to-end, a popularizat securizarea conversațiilor. Între timp, Apple prin iMessage și Facebook prin WhatsApp (și într-o anumită măsură prin Messenger) au trecut la criptarea conversațiilor, informează Playtech.

Popularitatea Telegram a crescut tocmai datorită accentului pus pe criptare. Compania nu poate vedea conversațiile, dar, într-adevăr, poate crea „uși” de acces. Dar dacă ar face asta, ar pierde fix în fața utilizatorilor, care n-ar mai avea încredere în produs.

Telegram a fost creată de Pavel Durov, omul care a creat și rețeaua socială VKotankte în Rusia. Cea din urmă este acum controlată de apropriați ai puterii din Rusia.

VEZI ȘI:

Federația Rusă blochează aplicația Telegram. Cum își argumentează autoritățile decizia

Rusia a iniţiat procedurile legale pentru interzicerea uneia dintre cele mai importante aplicaţii de mesagerie. De ce e nemulțumit FSB-ul

Roskomnadzor cere blocarea imediată a aplicației Telegram pe teritoriul Rusiei

Povestea omului pe care Putin îl urăște: Cine e „Zuckerberg de Rusia”

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3426 0.1835%
USD USD 17.4546 -0.4227%
RUB RUB 0.2368 0.0422%
RON RON 4.3784 0.2129%
UAH UAH 0.6257 -0.3186%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile