Logo Realitatea.md

Kremlinul are „ochi și urechi” peste tot! Cine supraveghează politica internă din Republica Moldova

04 Septembrie 2020, 13:52 // Politica

Site-ul „Centrul de dosare” familiarizează cu documente din activitatea generalului Serviciului de Informații, Vladimir Cernov, care conduce departamentul prezidențial al Rusiei pentru relații inter-regionale și culturale cu state străine. Recent, s-a povestit despre cum subordonații lui Cernov, colonelul FSB în rezervă Valeri Maximov și ofițerul GRU detașat Valeri Cernișov, prin consultantul politic Serghei Miheev și agenția de la Moscova „PolitSecrets” supraveghează partidul pro-rus Alianța Patrioților din Georgia (APG). Informația a stârnit un scandal politic la Tbilisi, iar unii deputați georgieni au cerut eliminarea APG din alegerile parlamentare. Acum, pe acest site, apar detalii interesante în legătură cu Republica Moldova.

Generalul Vladimir Cernov reprezintă o figură-cheie, iar subordonații săi au creat o rețea complexă conspirativă de agenți influenți cu viziune pro-Kremlin dispersați în țările vecine. 

Cernov are acces direct la conducerea administrației președintelui, la Anton Vaino și la adjunctul acestuia Serghei Kirienko, de asemenea este cel care pregătește „dosarele verzi” pentru Vladimir Putin, adică acolo unde se acumulează toate rapoartele FSB, SVR, GRU și a altor servicii speciale.

Biroul președintelui pentru relații inter-regionale și culturale cu țările străine a fost înființat în 2005. Pe lângă „construirea conexiunilor” și „prelucrarea materialelor”, principalele sarcini includ informarea lui Putin despre starea de fapt din Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Abhazia, Osetia de Sud, Uzbekistan, Kârgâzstan, Tadjikistan, Republica Moldova, Transnistria, Kazahstan și țările baltice.

„Nu vă lăsați confundați cu cuvintele „pentru legături inter-regionale și cultură”. După victoria „portocaliului” din Ucraina în 2004, acest departament a fost creat urgent pentru a combate revoluțiile de culoare și de catifea din fostele republici sovietice ”, a declarat un oficial care a preferat să rămână în anonimat.

„Există o mulțime de oameni din serviciile speciale pe care-i numim „Iasenev-eni” (n.r. sediul central al Serviciului de Informații este situat în Iasenevo). Au călătorii de afaceri constante peste hotare, seminarii, delegații mari, scriu rapoarte, au un buget colosal de miliarde de ruble. Chiar și așa, dacă analizezi, Rusia are din ce în ce mai puțini prieteni. Uite, ce se întâmplă în Belarus..”.

Potrivit „Centrului de dosare”, Republica Moldova și Transnistria sunt supravegheate de un oarecare Igor Maslov. Anterior, fiind ofițer de informații, a fost repartizat la departamentul financiar și financiar al Ministerului de Externe și a lucrat ca „diplomat” în Europa de Est.

În februarie 2018, prin „Nezavisimaia Gazeta”, Maslov i-a felicitat cu ziua profesională pe „oamenii politicoși” din cadrul Ministerului Apărării, care au jucat un rol-cheie în anexarea Crimeei.

„Igor Venediktovici (n.r. Maslov) are destul de multe de făcut acum: alegerile prezidențiale sunt programate în Moldova în noiembrie anul acesta, iar „protejatul Moscovei” Igor Dodon are nevoie de sprijinul său”, scrie sursa citată.

Materialul integral, în limba rusă, poate fi citit aici.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6212 -0.5862%
USD USD 16.6303 0.0211%
RUB RUB 0.2215 -0.4494%
RON RON 4.0373 -0.5983%
UAH UAH 0.5908 -0.2869%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile