Logo Realitatea.md

Kroll 2: Greceanîi și Dodon au prejudiciat Banca de Economii cu sute de milioane de lei

04 Iulie 2019, 17:09 // Economie

Raportul Kroll 2 dezvăluie urma mai multor firme off-shore înregistrate în Cipru, cum ar fi „Alsvit-Print” - fondată de familia Zinaidei Greceanîi. Această firmă a beneficiat de mai multe credite în valoare de zeci de milioane de dolari de la BEM.

Foto: moldova.org

Potrivit Timpul.md, atunci când Zinaida Grecianîi era ministru al finanțelor, iar Igor Dodon era prim-viceprim-ministru al Republicii Moldova și ministru al economiei, au avut loc scheme de creditare a companiilor conduse de persoanele afiliate celor doi.

Ministerul Finanțelor a numit reprezentanții statului în Consiliul de Administrație al BEM, iar în acea perioadă statul deținea peste 56% din acțiuni la BEM, iar prin intermediul reprezentanților săi, în Consiliul de Administrație al băncii, statul putea influența politica de creditare din cadrul BEM.

În data de 31 martie 2008, Zinaida Greceanîi devine prim-ministru al Republicii Moldova și organizează acoperirea politică necesară pentru creditarea acestei Fabrici, cu banii de la BEM. Potrivit sursei, avea desemnați membrii consiliului BEM, încă de pe timpul de când era ministru al finanțelor și și-a numit soțul, Alexei Greceanîi, în Consiliul de Administrație al Fabricii de Vin din Cojușna, 

Fabrica de Vin din Cojușna este creditată cu 1,63 milioane euro și 500 000 de dolari americani, iar în 2010 această fabrică își declară falimentul.

În 2011, firma off-shore „Alsvit-Print”, înregistrată în Cipru, al cărei proprietar-beneficiar, era tot Alexei Greceanîi, ia un nou credit, în valoare de 40 milioane lei, tot de la BEM, pentru a răscumpăra gajul Fabricii de Vinuri din Cojușna.

Creditul neperformant al companiei „Alsvit-Print” se regăsește în Raportul Kroll. Astfel, în conformitate cu datele din Raport, compania britanică „Roseau Alliance”, prin care Șor răscumpără creditele neperformante de la BEM, preia și creditul de 46,12 mln lei (40 milioane corpul creditului, iar diferența este dobânda aferentă acestui credit).

În aceeași perioadă, anii 2006-2010, întreprinderile afiliate lui Igor Dodon: „Sanin” SRL, „Sanin Plus” SRL și „Sanin Ecopac” SRL, contractează de la BEM credite în valoare totală de peste 10 milioane dolari. Proprietarul acestui grup de companii, intrate în insolvabilitate, Beristecico Alexandru, este unul din finanțatorii Partidului Socialiștilor și prieten al lui Igor Dodon.

Creditele neperformante ale companiilor „Sanin” SRL și „Sanin Plus” SRL, în valoare de peste 116 milioane lei, au fost incluse în contractul de cesiune dintre BEM și compania afiliată lui Șor — „Roseau Alliance”, și trebuiau să fie răscumpărate în întregime la data de 31 martie 2014.

Citeste tot despre: Dodon, Greceanîi, kroll 2
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2517 -0.9890%
USD USD 17.1821 -0.2641%
RUB RUB 0.2417 -1.9075%
RON RON 3.9811 -0.8147%
UAH UAH 0.6426 -0.4184%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile