Logo Realitatea.md

Kroll vine la Chișinău miercuri seara și cere jumătate de an. Streleț: Sper că vor avea loc schimbări, inclusiv de persoane, la BNM și PG

15 Septembrie 2015, 08:10 // Actualitate

Compania Kroll vine la Chișinău miercuri seara pentru a purta negocieri direct privind cea de-a doua fază a investigării „furtului miliardului”, iar din momentul în care vor începe investigația vor avea nevoie de o perioadă de jumătate de an pentru „a dezlega schemele”. Cel puțin asta susține premierul Valeriu Streleț, care speră că până la încheierea investigației, la Procuratura Generală și Banca Națională vor avea loc schimbări, inclusiv de persoane.

foto: agora.md

„La 1 septembrie s-au făcut totalurile și am constatat că doar compania Kroll și-a prezentat intenția de a face faza a doua a investigărilor. Acum suntem în negocieri directe din cauza că i-am invitat la Chișinău. Ei ajung la Chișinău poimâine seara. Scopul este de a negocia direct, iar opinia unanimă este că dacă ei au făcut prima parte a investigării, evident că ei ar fi cei mai indicați să și continue, să facă etapa a doua și, respectiv, să ne ofere un tablou veridic al tuturor regizorilor, actorilor și beneficiarilor implicați, plus locorile unde se află banii”, a spus premierul Valeriu Streleț aseară, în cadrul emisiunii „ÎnProfunzime” de la Pro TV.

Potrivit premierului, etapa a doua a investigării, conform timpului solicitat de compania Kroll, este de până la jumătate de an „până vor reuși să dezlege toate aceste scheme”. „Între timp eu sper foarte mult că vor avea loc schimbări la Procuratura Generală, inclusiv la Banca Națională. Schimbări legislative și de ce nu, schimbări de persoane”, a spus Streleț.

În context, șeful Executivului a menționat că are mari semne de întrebare în privința Guvernatorului Băncii Naționale a Moldovei, Dorin Drăguțanu, precum și a procurorului general, Corneliu Gurin.

„Eu consider că există temei absolut suficient și real ca la subiectul prestației Băncii Naționale în această perioadă, și nu doar ultimul an și jumătate, dar în mod special un an și jumătate, ca în Parlament să se desfășoare o audiere sinceră, deschisă, profundă și să se facă careva concluzii”, a opinat premierul cu referire la BNM.

Cât ține de prestația procurorului general, Corneliu Gurin, șeful Cabinetului de miniștri a menționat că atunci când a fost ales, „toată lumea era absolut sigură că acesta este candidatul ideal la funcția de procuror general”. Asta în condițiile în care, Corneliu Gurin a fost președintele Comisiei pentru selectarea candidatului la funcția de procuror general și vicepreședinte al unui partid de opoziție.

Premierul a evitat să răspundă la întrebarea dacă aceste trebuie demis din funcție, menționând doar: „Eu consider că mai multe dosare trebuiau să fie mișcate mai repede, trimise în judecată și sentințele trebuiau deja să fie pronunțate. De aceea, în acest sens, avem acum și un pachet de proiecte legislative care vizează sistemul judecătoresc și anume durata cât poate fi examinat un dosar în prima instanță, cât poate fi examinat în a doua instanță și în Curtea Supremă de Justiție, care nu poate depăși per total un anumit termen. Dar e important ca în judecată dosarele astea să ajungă la timp”, a conchis Valeriu Streleț.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4339 0.9464%
USD USD 17.2272 0.2625%
RUB RUB 0.2448 1.2826%
RON RON 4.0205 0.9897%
UAH UAH 0.6337 -1.3850%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile