Logo Realitatea.md

La Cahul va fi creat un centru regional de excelență în IT. Planuri mari pentru următorii patru ani

22 Octombrie 2020, 12:14 // Economie

În orașul Cahul va fi creat un centru regional de excelență în IT - „Startup City Cahul”. Acesta va avea o suprafață de 1500 de metri pătrați și va dezvolta mai multe servicii locale în scopul încurajării utilizării tehnologiilor.

Foto: eufordigital.eu

„Startup City Cahul” va sprijini educația STEM (Science, Technology, Engineering and Mathematics) în strânsă sinergie cu alte inițiative existente și dezvoltate deja de ATIC și TEKWILL. Acest lucru se va face prin adaptarea și implementarea programelor educaționale pentru formare și extinderea competențelor, care răspund nevoilor sectorului privat.

Asociația Națională a Companiilor TIC, care este implementatorul proiectului „Startup City Cahul” se angajează ca până în anul 2024, să contribuie la crearea și organizarea programelor de formare pentru pregătirea forței de muncă locale, să contribuie la extinderea culturii antreprenoriale în regiune și să consolideze capacitățile startup-urilor inovatoare, să promoveze tehnologia ca soluție la problemele comunitare și studierea disciplinelor STEM, pentru ca IT-ul să devină mai atractiv pentru fiecare.

„După implementarea proiectului, 1500 de elevi din Cahul și peste 50000 de elevi din 200 de școli din toată țara vor studia disciplinele viitorului, alți 500 de profesori își vor îmbunătăți competențele digitale în cadrul unor programe de formare, vor fi actualizate programele de studii pentru cel puțin 6 cursuri prin decizia Ministerului Educației, Cercetării și Culturii, în scopul creșterii atractivității studierii disciplinelor STEM, iar circa 300 de studenți din cadrul universităților și colegiilor vor urma cursuri de formare în IT și domeniile conexe”, se arată într-un comunicat de presă al MECC.

De asemenea vor fi întreprinse mai multe acțiuni pentru facilitarea creării startup-urilor locale, consolidarea capacității lor de dezvoltare, precum și pregătirea pentru investiții.

În următorii 4 ani, se preconizează ca cel puțin 20 de startup-uri locale se vor bucura de asistență și suport, 15 inițiative non-IT vor beneficia de susținere, iar 2600 de persoane vor beneficia de programe educaționale de antreprenoriat.

Centrul va fi localizat în incinta Universității de Stat „P.B. Hașdeu” din Cahul, iar studenții și cercetătorii acesteia vor putea beneficia din plin de oportunitățile oferite.

Memorandum de Înțelegere pentru implementarea proiectului EU4Moldova „Startup City Cahul” a fost semnat astăzi de către Ministerul Economiei și Infrastructurii împreună cu Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, Asociația Națională a Companiilor TIC și autoritățile municipiului Cahul.

Proiectul va fi implementat cu susținerea Ambasadei Regatului Suediei prin asistența financiară a Uniunii Europene.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.0955 1.0582%
USD USD 17.4150 0.6502%
RUB RUB 0.2367 1.5880%
RON RON 4.3282 1.0601%
UAH UAH 0.6165 0.5382%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile