Logo Realitatea.md

La Chișinău sosește astăzi grupul de lucru al Consiliului Europei, pentru a discuta despre reforma justiției

20 Ianuarie 2020, 10:11 // Actualitate

Astăzi vine la Chișinău grupul adhoc al Consiliului Europei, pentru a discuta despre reforma justiției, lansată de către autoritățile din Moldova. Anunțul a fost făcut de către premierul Ion Chicu, după ședința de lucru tradițională cu președintele țării, Igor Dodon, și șefa Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

Foto Simbol

Potrivit lui Chicu, grupul de lucru din cadrul Consiliului Europei va acorda suport pe subiectul reformei justiției, astfel ca aceasta să decurcă conform normelor democratice internaționale.

„Elementul principal al acestei vizite a grupului de la Consiliul Europei este evaluarea judecătorilor de către o comisie specială, care va fi creată de un consiliu și va număra zece membri, dintre care 5 vor fi experți ai UE și partenerii de dezvoltare. Ceilalți cinci de membri vor fi propuși de către Parlament”, a spus Chicu.

Totodată, premierul a menționat că, judecătorii vor fi evaluați după principiul intergrității și profesionalismului, astfel ca în sistem să rămână cei care merită să exercite profesia de magistrat.

Amintim că, reforma justiției a fost lansată încă de Guvernul Sandu, iar reevaluarea judecătorilor a fost o propunere a curăța sistemul judecătoresc de magistrații corupți, incompetenți și care s-au îmbogățit iligit în urma activității pe care o desfășoară.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1288 0.0353%
USD USD 18.6369 1.1331%
RUB RUB 0.2437 3.7905%
RON RON 4.1677 0.0312%
UAH UAH 0.6846 2.3471%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile