Logo Realitatea.md

La Spitalul Raional Ialoveni ar urma să se deschidă două secții pentru tratarea pacienților infectați cu COVID-19. Un deputat cere revizuirea acestei decizii (DOC)

03 August 2020, 19:31 // Societate

Deputatul Platformei DA, Liviu Vovc, a solicitat suspendarea ordinului Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, prin care s-a decis crearea a două secții pentru tratarea pacienților bolnavi de COVID-19, în stare ușoară, și elaborarea unei alte strategii de deschidere a secțiilor pentru tratarea pacienților infectați, astfel ca acest lucru să nu pună în pericol buna funcționare a instituțiilor medicale.

Foto: srialoveni.md

Liviu Vovc consideră că deschiderea secțiilor pentru bolnavii Covid-19 în Spitalul Raional Ialoveni este riscantă din mai multe considerente:

  • Spitalul se află în aceiași clădire cu Policlinica și Centrul Medicilor de Familie, aici venind oameni din toate localitățile raionului. Chiar și cu acces separat pentru pacienții Covid-19, există riscuri majore ca situația să iasă de sub control, infecția să se răspândească și să provoace un nou focar, așa cum s-a întâmplat în alte raioane.
  • La Spitalul Raional Ialoveni, dar și la Policlinică, în mare parte activează medici care sunt deja la vârsta de pensionare, considerată de risc sporit și, se pare că tocmai mulți dintre ei vor fi nevoiți să asigure buna funcționare a acestor două secții pentru tratarea pacienților Covid-19.
  • Nivelul de echipare a Spitalului Raional Ialoveni cu utilaje medicale este discutabil, or starea de sănătate a unui pacient infectat cu Covid se poate agrava brusc, iar transportarea lui din or. Ialoveni până la o instituție cu secție de reanimare ar dura mai mult și ar putea să îl coste viața.

Deputatul Platformei DA consideră că cea mai bună soluție pentru exluderea acestor riscuri ar fi amenajarea secțiilor Covid în clădiri separate și nu în instituțiile care asigură tratarea sau consultarea pacienților cu alte boli. Un exemplu bun de urmat este modul în care a gestionat situația Ministerul în cadrul IMSP Institutul Oncologic, unde pentru a exclude riscul propagării infecției Covid în tot spitalul a fost deschisă o secție într-o clădire separată (blocul hematologic) pentru tratarea pacienților oncologici infectați cu Covid-19.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5261 -0.3852%
USD USD 16.7700 0.6331%
RUB RUB 0.2176 -0.9558%
RON RON 4.0054 -0.6917%
UAH UAH 0.5935 0.4060%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile