Logo Realitatea.md

La Universitatea de Medicină și Farmacie din Moldova ar putea fi introdusă o nouă specialitate, cu suportul Guvernului Norvegiei

19 Ianuarie 2017, 18:18 // Societate

La Universitatea de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” ar putea fi introdusă specialitatea Optometria, în cadrul unui proiect inițiat de Guvernul Norvegiei. 

Foto simbol

Curricula viitoarei specialități, dar și alte aspecte ale proiectului norvegian, care urmează a fi implementat la USMF, au fost discutate de către rectorul universității, Ion Ababii cu reprezentanții unei delegații di Norvegia. 

Irene Langeggen, de la Colegiul Universitar Norvegia de Sud-Est și membru al delegației din Norvegia a menționat că USMF are o bază materială foarte bună și specialiști în oftalmologie cu experiență, fapt ce va facilita implementarea cu succes a proiectului. Totodată, expertul a promis că țara pe care o reprezintă va finanța programul de studii în Optometrie. În plus, studenții care vor alege să studieze în acest domeniu vor avea posibilitatea să facă un stagiu practic în Norvegia în primul și în cel de-al III-lea an de studii. Pentru suplinirea numărului de specialiști care vor preda această specialitate se vor desfășura o serie de mobilități, care vor asigura necesitățile în instruire și cercetare.

„Optometristul este cel care descifrează în faza iniţială primele aspecte ale viciilor de vedere, le evaluează şi face trimitere la serviciile oftalmologului. Conform Nomenclatorului, această specialitate însumează 240 de credite, este destinată programului de licență și are o durată de patru ani. Profesia de optometrist este recunoscută în nomenclatorul de meserii din România şi, de asemenea, la nivel european prin Comisia Europeană de Optică şi Optometrie”, explică reprezentanții USMF.

Proiectul urmează a fi propus membrilor Executivului spre aprobare, până în luna martie 2017.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.1288 0.0353%
USD USD 18.6369 1.1331%
RUB RUB 0.2437 3.7905%
RON RON 4.1677 0.0312%
UAH UAH 0.6846 2.3471%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile