Logo Realitatea.md

Lansarea Codului administrativ, în Moldova: Care este importanța acestuia (VIDEO)

21 Noiembrie 2018, 20:25 // Societate

Ministerul Justiției, Curtea Supremă de Justiție și Fundaţia Germană pentru Cooperare Juridică Internaţională (IRZ) a organizat Conferința națională dedicată adoptării și lansării Codului administrativ în Republica Moldova. În cadrul acesteia, a fost pusă în discuție importanța jurisdicției administrative, specializarea judecătorilor administrativi și alte aspecte ale noului cod.

Foto: justice.gov.md

Ministra Justiției, Victoria Iftodi, și-a exprimat convingerea că jurisdicţia administrativă va constitui sistemul ce va dispune de cea mai bună capacitate de a reconcilia puterea publică şi statul de drept, sistem care are menirea de a face ca statul să se supună dreptului, dar, în acelaşi timp, are capacitatea de a înţelege statul. „Doar o bună cunoaştere a administraţiei poate să producă o jurisprudenţă echilibrată”, a subliniat Victoria Iftodi.

La conferință, au participat peste 70 de reprezentanți a celor trei ramuri ale puterii – legislativă, executivă și judecătorească, precum și experți din Germania. Scopul evenimentului este de a impulsiona schimbul de opinii pe marginea jurisdicţiei contenciosului administrativ, un subiect complex şi vast, care a provocat dezbateri captivante în trecut, dar și deosebit de actual, deoarece va trece prin transformări revoluționare odată cu intrarea în vigoare, la 1 aprilie 2019, a noului Cod Administrativ.

Codul cuprinde 258 articole, structurate în trei cărți, în care sunt sistematizate toate reglementările legale existente ce țin de procedura administrativă desfășurată de autoritățile publice. Acesta determină statutul juridic al participanților la raporturile administrative, atribuțiile autorităților publice administrative și ale instanțelor de judecată competente pentru examinarea litigiilor de contencios administrativ, drepturile și obligațiile participanților în procedura administrativă și cea de contencios administrativ.

De asemenea, adoptarea și lansarea acestui cod prevede specializarea judecătorilor administrativi, fiind una dintre direcțiile strategice de acțiune în sectorul judiciar („Mica Reformă a Justiției”), anunțate la începutul anului curent.

Ministerul Justiției menționează că evenimentul va fi urmat de o serie de seminare de instruire practică pentru implementarea Codului administrativ, organizate de Curtea Supremă de Justiție și Fundația germană pentru Cooperare Juridică Internațională (IRZ). Aceste seminare vor fi destinate judecătorilor de contencios administrativ, funcționarilor autorităților publice locale și centrale de specialitate și avocaților specializați în contenciosul administrativ, având drept scop pregătirea aplicării uniforme în practică a noului cod.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.8807 0.6664%
USD USD 16.9753 0.2238%
RUB RUB 0.2167 0.7907%
RON RON 4.0807 0.6735%
UAH UAH 0.5998 0.1837%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile