Logo Realitatea.md

„Lăsați-i să strige! Numărătorii, vă rog, rezultatele”. „Creditul rusesc”, votat în două lecturi cu 56 de voturi ale majorității

23 Aprilie 2020, 13:47 // Politica

Deputații majorității parlamentare au votat în prima și a doua lectură, cu 56 de voturi, aprobarea împrumutului de 200 de milioane de euro din Federația Rusă. Majoritatea a acceptat doar amendamentul deputatului democrat Dumitru Diacov, respingând altele propuse de opoziție. Astfel, în timp ce deputații majorității ridicau mâinile, cei din opoziție au scandat „rușine”.

Înainte de a prezenta proiectul de lege de la tribuna Parlamentului, premierul Ion Chicu s-a arătat bucuros că „măcar din a treia tentativă am acces la această tribună și pot să vă prezint acest proiect”, referindu-se, cel mai probabil la ziua în care a venit în Parlament pentru a prezenta proiectul în privința căruia Guvernul și-a angajat răspunderea în fața Parlamentului, dar nu l-a putut prezenta în lipsa cvorumului, deputații PD și PSRM fiind lipsă de la ședință.

El a menționat că atât creditul rusesc, cât și cel de la Fondul Monetar Internațional, care urmează a fi aprobat ulterior, „sunt finanțări absolut necesare pentru care noi trebuie să găsim aceste 16,2 miliarde lei”, care va constitui deficit bugetar până la finele anului. „Mă aflu în fața Dvs. ca să vă prezint câteva din aceste împrumuturi care, în sumă totală, ar însemna o finanțare a deficitului de circa 8,5-8,6 miliarde lei. Adică exact suma cu care crește deficitul bugetar planificat la rectificarea bugetului de stat”, a precizat Chicu de la tribuna Parlamentului.

„Fără aceste împrumuturi, din luna mai, cel târziu din iunie, Republica Moldova nu are posibilitatea să achite pensii, salarii, inclusiv la medici de care noi toți a trebuit până acum să avem grijă”, a mai menționat șeful Cabinetului de Miniștri.

În urma dezbaterilor, majoritatea a acceptat doar amendamentul înaintat de deputatul democrat Dumitru Diacov, astfel încât „partea Moldovei” acordul căreia va fi necesar în cazul în care împrumuturile altor entități bancare sau persoane juridice private, garantate de Federția Rusă, să devină datorie de stat, să fie reprezentată de Parlament. Alte amendamente, înaintate de opoziție, au fost respinse.

Supus votului, pentru proiect au votat 56 de deputați ai majorității PD și PSRM, iar în timp ce au ridicat mâna, deputații opoziției au scandat „rușine”. „Stimați colegi, lăsați-i să strige. Numărătorii, vă rog, rezultatele”, a menționat președinta Parlamentului, Zinaida Greceanîi.

„Noi ne-am asumat această responsabilitate în interesul cetățenilor Republicii Moldova. Cei care au vrut să boicoteze, să blocheze, eu cred că este pe seama dumnealor”, a mai spus Zinaida Greceanîi.

Tot în ordinea de zi a ședinței de astăzi, în Parlament se regăsește și împrumultul din partea Fondului Monetar Internațional de 236 de milioane de dolari, precum și rectificările legii bugetului de stat, legii bugetului asigurărilor sociale de stat și legii fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pentru anul 2020.

Vedeți și: Creditele oferite de Rusia și FMI, aprobate de Guvern. Condițiile și termenii de rambursare a celor aproape 8 miliarde de lei (VIDEO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6212 -0.5862%
USD USD 16.6303 0.0211%
RUB RUB 0.2215 -0.4494%
RON RON 4.0373 -0.5983%
UAH UAH 0.5908 -0.2869%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile