Logo Realitatea.md

Laura Codruța Kovesi, decorată de Franța. Ambasadorul francez: DNA depășește frontierele României, devenind un model la nivel european

08 Iunie 2016, 08:20 // În lume

Procurorul șef al DNA din România, Laura Codruța Kovesi, a fost decorată de Republica Franceză cu însemnele de cavaler al Ordinului Legiunii de Onoare. În cadrul evenimentului de conferire a distincției, ambasadorul Franței la București, Francois Saint-Paul, a subliniat că Direcția Națională Anticorupție se bucură de o mare popularitate și că renumele său depășește frontierele României, devenind un model de urmat la nivel european.

foto: vosizneias.com

Ambasadorul a evidențiat faptul că șefa DNA reprezintă un simbol al profesionalismului, al integrității și al datoriei. „Aveați 33 de ani când președintele României, Traian Băsescu, v-a numit, în 2006, procuror general (...) Anul 2006, care precedă aderării efective a țării dumneavoastră la Uniunea Europeană, reprezintă debutul unei extraordinare provocări! De fapt, ați fost prima femeie care a ocupat postul de procuror general al României și, totodată, cea mai tânără”, a spus diplomatul francez citat de Agerpres.

Francois Saint-Paul a afirmat că rezultatele DNA sunt cu adevărat impresionante, lucru confirmat și de un raport al UE, care plasează acest Parchet printre primele cinci instituții anticorupție din Europa.

„Astăzi putem să apreciem lungul drum parcurs și transformarea puternică și durabilă a unui sistem care vă datorează multe, deoarece datorită dumneavoastră și numeroșilor dumneavoastră colegi devotați cauzei, DNA se bucură de o mare popularitate. De altfel, renumele său depășește astăzi frontierele țării dumneavoastră, devenind un model de urmat la nivel european”, a spus ambasadorul.

Potrivit acestuia distincția i-a fost oferită șefei DNA pentru devotamentul în lupta împotriva corupției, pentru simțul datoriei cetățenești îndeplinite pentru a contribui la construcția societății române, dar și pentru „extraordinarul curaj” în această luptă.

La rândul ei, Laura Codruța Kovesi a dedicat distincția familiei și colegilor săi, menționând totodată că aceasta nu este o zi a ei, ci una a DNA: „Cred că nu este o zi pentru mine sau pentru procurorul șef al DNA, cred că este o zi a Direcției Naționale Anticorupție, este o zi a noastră, a tuturor, a celor care lucrăm în fiecare zi în DNA. Cred că această medalie este a tuturor colegilor”.

Franța a mai decorat-o pe Kovesi, în 18 mai 2011, cu Ordinul Național al Meritului, în grad de ofițer. Republica Franceză decernează aceste două prestigioase decorații celor care o servesc, precum și personalităților străine pentru realizările lor în serviciul binelui comun care trebuie date ca exemplu.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4633 -0.3436%
USD USD 17.1929 -0.7270%
RUB RUB 0.2429 0.8721%
RON RON 4.0207 -0.3692%
UAH UAH 0.6382 -0.8082%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile