Logo Realitatea.md

Lavrov acuză SUA că vor să influențeze prezidențialele din Moldova și nu permite realizarea, pe bune, a coaliției dintre Sandu și Dodon

14 Octombrie 2020, 18:27 // Actualitate

Statele Unite ale Americii încearcă să tragă jăratecul la turta sa în rezolvarea diferendului transnistrean, să influențeze alegerile prezidențiale din Moldova și să nu admită realizarea la modul practic a coaliției între Maia Sandu și Igor Dodon cu PSRM. Declarații în acest sens a făcut azi, în cadrul unui interviu pentru instituțiile de presă federale, ministrul Afacerilor Externe din Rusia, Serghei Lavrov, care spune totuși că, pe anumite subiecte, Rusia are o poziție comună cu SUA.

În speță, Serghei Lavrov a menționat că Rusia urmărește situația din țările partenere, dar „nu trebuie să se comporte așa cum se comportă, să zicem, americanii”. „Ei se comportă dur, nepoliticos și impardonabil, deși încearcă să-i învețe pe alții să respecte dreptul fiecărui popor de a-și alege propria soartă. Ei încearcă să formeze această opinie prin intermediul ambasadelor sale, așa cum a fost la Kiev în timpul celor două maidanuri. Toți știu unde și în ce cantități în structurile guvernamentale oficiale lucrează reprezentanții FBI și CIA. Ei asta fac acum și în Moldova, printre altele. Vedem asta prin declarațiile publice ale ambasadorului american. Ei își promovează interesele în țările din Caucaz. Vedem și cunoaștem și asta”, a spus Lavrov.

El a mai menționat că Rusia trebuie să întreprindă pași care-i va permite să păstreze bunele relații cu toate țările, în pofida evenimentelor politice interne. La fel, potrivit lui, în pofida divergențelor, Rusia și SUA au o bună înțelegere pe mai multe subiecte internaționale, cum ar fi, spre exemplu situația din Siria și chiar dacă „SUA este până în prezent cea mai puternică țară”, ea „nu poate decide de una singură nicio chestiune de pe agenda publică internațională”.

„Putem colabora, apropo, și în privința Transnistriei, unde există mecanismul „5+2”, două părți – Chișinăul și Tiraspolul, Rusia, Ucraina, SUA, OSCE și UE. Din păcate, acest mecanism de reglementare transnistrean nu funcționează, în primul rând, din cauza că aici americanii încearcă să tragă jăratecul la turta lor (în original „подмять всё под себя”, n.r.) și să creeze în Moldova un fel de membrană în spațiul postsovietic. Să nu admită ca acea coaliție care s-a format acum câțiva ani (sic!) între doamna Sandu și Dodon și partidul său socialist, ca ea să nu se realizeze niciodată la modul practic, iar forțele pro-occidentale să dețină o victorie univocă”, a mai spus Lavrov pentru presa rusă.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0854 1.0713%
USD USD 17.0035 0.2411%
RUB RUB 0.2185 0.6449%
RON RON 4.1192 1.0772%
UAH UAH 0.5994 0.2341%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile