Logo Realitatea.md

Lavrov cere ca limba rusă „să se simtă ca la ea acasă” în Republica Moldova. Ce a zis Popescu la întrevederea cu omologul său (VIDEO)

11 Septembrie 2019, 16:34 // Actualitate

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a cerut în timpul întrevederii cu ministrul de Externe moldovean, Nicu Popescu, ca limba rusă să îşi menţină poziţiile pe teritoriul Republicii Moldova, iar drepturile vorbitorilor de limbă rusă să nu fie încălcate.

Captură Video

Potrivit lui Lavrov, în timpul întrevederilor cu Popescu au fost discutate un șir de subiecte printre care și păstrarea limbii ruse în țara noastră, ca limbă de comunicare. Noi am cerut să fie întreprinse măsuri pentru ca limba rusă să îşi menţină poziţiile pe teritoriul Republicii Moldova, iar colegii noştri au luat act de această poziţie să sperăm că acest lucru nu va permite restrângerea artificial a drepturilor vorbitorilor de limbă rusă în R. Moldova,” a spus ministrul rus.

Totodată, Lavrov a cerut autorităților din Moldova să înceteze „așa zisele intimidări a jurnaliștilor ruși” din partea autorităților noastre și oferirea posibilităților de a-și exercita profesia liber și fără intimidări, în legătură cu faptul că, anterior mai mulţi jurnalişti ruşi nu au putut intra pe teritoriul R. Moldova din anumite considerente.

Pe segmentul transnistrean miniştrii de externe spun că s-au înţeles ca să fie continuat dialogul şi ca Rusia să îndeplinească mai departe funcţia de intermediar în formatul de negocieri 5+2 şi garant al respectării tuturor condiţionalităţilor între cele două state.

Nicu Popescu a menţionat că partea rusă este deschisă pentru a relua dialogul în legătură cu depozitul de armamente de la Cobasna şi a reiterat importanţa retragerii trupelor ruse de pe teritoriul Republicii Moldova. „Prezenţa trupelor ruse încalcă principiul de neutralitate al Republicii Moldova, iar retragerea trupelor ruse reprezintă o prioritate pentru noi,” a afirmat Popescu.

Amintim că, Nicu Popescu, efectuează o vizită de lucru la Moscova, fiind prima vizită oficială în Federaţia Rusă a unui ministru din noul Guvern, condus de Maia Sandu.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4009 -0.0330%
USD USD 17.6277 -0.5091%
RUB RUB 0.2486 -0.4405%
RON RON 4.0060 -0.0150%
UAH UAH 0.6555 -0.3345%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile