Logo Realitatea.md

Lavrov: SUA încearcă să izoleze Rusia. Washingtonul înțelege și singur că nu este posibil acest lucru

04 Februarie 2016, 12:55 // În lume

Ministrul de Externe rus Serghei Lavrov susține că Statele Unite ale Americii încearcă să "izoleze" Rusia și să o transforme într-o "putere regională", subliniind că toate aceste tentative sunt sortite eșecului, într-un interviu acordat revistei italiene Limes, al cărui text integral a fost publicat joi pe site-ul diplomației ruse, potrivit TASS.

Foto: aif.ru

"Washingtonul înțelege și singur, se pare, că nu este posibilă "izolarea" Rusiei sau limitarea influenței ei doar la nivel regional. Nu întâmplător, în același timp cu retorica agresivă la adresa noastră, administrația (președintelui SUA) Barack Obama nu a încetat dialogul cu noi într-o serie largă de probleme-cheie", a afirmat Lavrov, în interviul pentru Limes, citat de RIA Novosti.

De multe ori, la inițiativa SUA a fost continuat dialogul cu Rusia, căreia i-a fost cerut în mod repetat sprijinul în mai multe probleme, a spus ministrul de externe rus.

Potrivit acestuia, Moscova a propus întotdeauna Washingtonului "dezvoltarea unor relații bilaterale pe baza unui parteneriat corect, fără dictat și constrângere".

"Atunci când SUA au decis să meargă spre limitarea cooperării — și au optat pentru această cale cu mult timp înainte de criza ucraineană pe care preferă să o prezinte ca pretext pentru aceste acțiuni — noi am avertizat că respectivul drum nu duce nicăieri", a spus el, citează Agerpres.

Astăzi se poate spune cu certitudine că tentativele de creare a unui model de ordine mondială unipolară au eșuat, declară Lavrov, adăugând că asigurarea unei dezvoltări pașnice globale și combaterea eficientă a amenințărilor actuale sunt posibile numai prin eforturi colective, pe o bază solidă a dreptului internațional.

"Se pare că Washingtonul nu a realizat încă inevitabilitatea acestei linii de conduită în afacerile internaționale (...) preferând "excepționalismul" american, încercând cu orice preț să mențină rămășițele propriei hegemonii în lume", a afirmat ministrul de externe rus.

În opinia sa, în relațiile dintre Rusia și Statele Unite este necesar să fie respectat echilibrul de interese. "Experiența istorică arată că țările noastre pot coopera eficient și pot obține rezultate atunci când se bazează pe un echilibru de interese și nu se ghidează după considerente de câștig politic pe termen scurt", a mai spus el, pledând pentru o abordare mai echilibrată și mai pragmatică în relațiile dintre Moscova și Washington.

Citeste tot despre: Barack Obama, Lavrov, Rusia, SUA
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4695 0.3536%
USD USD 17.5346 -0.5281%
RUB RUB 0.2518 1.2872%
RON RON 4.0190 0.3245%
UAH UAH 0.6542 -0.1983%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile