Logo Realitatea.md

Le vei cunoaște de la o „poștă”! Cum arată plăcuțele de înmatriculare cu care vor circula automobilele din Transnistria în traficul internațional (VIDEO)

14 Mai 2018, 14:21 // Societate

A devenit conoscut cum vor arăta plăcuțele de înmatriculare neutre cu ajutorul cărora mașinile din regiunea transnistreană vor putea circula în traficul internațional. Acestea nu se vor deosebi mult de plăcuțele automobilelor înregistrate în Republica Moldova, însă nu vor avea nici un însemn de stat, la fel ca și pașaportul tehnic.

Foto simbol: eadaily.com

Un exemplu al plăcuței de înmatriculare neutră a fost prezentat de către așa-numitul ministru de interne de la Tiraspol, Ruslan Mova, pentru un post TV transnistrean. 

Aceasta arată ca o plăcuță obișnuită, cu trei litere și trei cifre plasate pe fundal alb, fără stemă sau drapel. De menționat că pașaportul tehnic va fi va fi completat numai în limba engleză și va conține doar abrevierea „MD”, aceasta fiind o condiție prevăzută în Convenția de la Viena. 

„Partea moldovenească a insistat ca pașaportul tehnic să fie completat în limba română, însă pentru noi acest lucru este inacceptabil”, Ruslan Mova.

Plăcuțele neutre vor fi ditribuite în două puncte de evidență a conducătorilor auto, ce urmează a fi instituite la Tiraspol și Râbnița, după ce vor fi reparate. Pentru eliberarea acestora, șoferii urmează să prezinte așa-zisul pașaport transnistrean și dovada înregistrării automobilului pe teritoriul regiunii transnistrene. 

De menționat că plăcuțele vor fi accesibile pentru orice șofer indiferent de ce-a de-a doua cetățenie pe care o deține, fie rusă, moldovenească sau ucraineană. 

Realitatea.md amintește că pe 24 aprilie, reprezentanții politici din partea Chișinăului și Tiraspolului, Cristina Lesnic și Vitalii Ignatiev, au semnat decizia protocolară cu privire la participarea în traficul rutier internațional a autovehiculelor din regiunea transnistreană ce nu desfășoară activități comerciale.

Mijloacele de transport vor avea plăcuțe auto neutre, cu numere de înmatriculare format din trei litere și trei cifre, și un pașaport tehnic conform cerințelor Convenției de la Viena privind circulația internațională. Decizia vizează doar persoanele fizice.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6051 1.0525%
USD USD 17.6122 -0.0879%
RUB RUB 0.2495 0.3620%
RON RON 4.0465 1.0110%
UAH UAH 0.6557 0.0305%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile