Logo Realitatea.md

Leancă, despre riscul anticipatelor: Devine tot mai posibil din cauza erorilor guvernării şi refuzului de a asculta poporul

21 Mai 2015, 07:00 // Politica

Fostul premier Iurie Leancă nu exclude ideea desfăşurării alegerilor anticipare după alegerile locale generale. Potrivit lui, deşi ar fi o lovitură catastrofală pentru Moldova, devine tot mai posibil. La fel, liderul PPEM susţine că protestele ar putea lua amploare "dacă se continuă cu furturile şi mimarea luptei cu corupţia".

Fostul premier a acordat un interviu portalului Moldova.org în cadrul căruia a vorbit despre riscul anticipatelor, dar şi despre probabilitatea ca protestele să ia amploare.

"Asta ar fi o lovitură catastrofală pentru Moldova, dar mă tem că scenariul ăsta devine tot mai posibil din cauza erorilor pe care le produce actuala guvernare, a refuzului total de a asculta vocea poporului", a spus Iurie Leancă întrebat dacă este posibil ca după alegerile locale să avem alegeri anticipate.

Referindu-se la riscul ca protestele să ia amploare, Leancă a menţionat că riscul devine unul foarte mare. "Important este însă ca aceste proteste să se desfăşoare paşnic, să reflecte opinia reală a societăţii şi nu ale unor provocatori sau grupuri de interese. Protestul care a avut loc la începutul lunii mai a arătat pe de o parte o maturizare a societății moldovenești. Totodată, a reliefat tensiunea din societate, care nu e mică deloc, a arătat că există o aşteptare a societăţii faţă de câteva acţiuni concrete pe care trebuie să le facă cei de la putere, însă nu am văzut ca acestea să fie luate în serios de alianţa de guvernare, ceea ce nu e deloc bine", a spus fostul premier.

Leancă a menţionat că subiectul BEM trebuie clarificat, iar pentru asta trebuie făcută o anchetă imparţială. Acesta şi-a exprimat regretul că iniţiativa sa de a aduce anchetatori străini a fost abandonată. "Asta mă îngrijorează, pentru că este evident că scopul este de a bloca aflarea adevărului", a mai spus liderul Partidului Popular European din Moldova.

De asemenea, în opinia lui Leancă, reformarea justiţiei a fost total abandonată, ideea de a aduce judecători străini care să-i asiste pe judecătorii de la noi, la fel, lupta cu corupţia este mimată, nu se fac acţiuni concrete şi consistente, nu există un plan de soluţionare a problemelor de la cele trei bănci etc., iar astfel "se tensionează pe bună dreptate societatea".

Totuşi, a conchis Iurie Leancă, "important este ca manifestările de proteste să aibă rolul de a presa guvernarea să rezolve aceste probleme, nu să aibă rolul de a crea haos şi manifestări agresive".

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3526 0.4771%
USD USD 17.8588 0.1851%
RUB RUB 0.2732 -1.1220%
RON RON 4.0252 0.3866%
UAH UAH 0.7282 -0.0686%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile