Logo Realitatea.md

Leancă, despre așteptările de la întrevederea de azi cu PL, PLDM și PD: Sper să fie negocieri, nu doar discuții (VIDEO)

05 Ianuarie 2016, 14:15 // Politica

E nevoie nu doar de aceste consultări. E nevoie de o nouă tentativă de a crea o majoritate parlamentară funcțională, iar poziția PPEM este una foarte clară: E nevoie de o majoritate angajată pe reforme foarte clare și un Guvern care să fie o reflecție a acestei majorități în Parlament. Cel puțin asta a declarat liderul PPEM, deputatul neafiliat Iurie Leancă, după consultările de astăzi cu președintele Nicolae Timofti, care și-a exprimat speranța că la întrevederea de astăzi cu PL, PLDM și PDM, vor fi nu doar discuții, dar și negocieri.

„Termenul limită se apropie. A rămas foarte puțin timp până la data limită. Astfel, încât am fost de comun acord cu domnul președinte că e nevoie nu doar de aceste consultări, e nevoie de o nouă tentativă de a crea o majoritate parlamentară funcțională, angajată pe reforme foarte clare. E nevoie, după aia, de un Guvern care să fie o reflecție a acestei majorități în Parlament, un Guvern politic cu un mandat foarte clar, dar și o guvernare care să se axeze nu doar pe instituții subordonate Guvernului, dar și cele subordonate Parlamentului. Iată, sper că după ce am trecut toate aceste etape, astăzi vom putea nu doar relua discuțiile, dar să începem și negocierile, negocieri care eventual ar putea să ne aducă la o anumită finalitate”, a spus Iurie Leancă după runda de consultări cu șeful statului.

Iurie Leancă: „E nevoie de o majoritate. Eșecul tentativei de ieri, după mine, este explicat prin lipsa acestei majorități. Așa că, astăzi demarăm aceste negocieri, sper să fie negocieri, nu doar discuții, și în câteva zile, sper să avem o finalitate”.

Acesta a mai precizat că prin insistențe care au lor nu la masa de negocieri, dar prin declarații, nu reușim prea multe. „E nevoie să ne așezăm la masa de negocieri. Pasul următor va fi să vedem care ar putea fi candidatura de compromis, dar de compromis nu pe minimul necesar, dar pe un maximum de care are nevoie țara și societatea astăzi”, a mai spus liderul PPEM.

Realitatea.md precizează că prima rundă de negocieri în vederea formării unei majorități parlamentare care să desemneze un nou candidat la funcția de prim-ministru, după eșuarea tentativei de ieri, va avea loc în această seară, cu începere la ora 16:00, la Parlament. Despre aceasta a anunțat președintele Partidului Democrat, Marian Lupu, menționând că invitația Partidului Democrat a fost acceptată de PL, PLDM și PPEM.

Vedeți și:

Ghimpu: PL va face tot posibilul pentru a evita anticipatele. Mai bine în Padova, Milano decât Novosibirsk sau Tomsk (VIDEO)

Streleț: Șansele ca până pe 14 să fie desemnat un candidat din partea unei majorități formalizate sunt foarte mari (VIDEO)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7864 1.1487%
USD USD 16.7051 0.5641%
RUB RUB 0.2276 0.2202%
RON RON 4.0919 1.1645%
UAH UAH 0.6112 1.2927%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
20 iul, 14:00 //

LIVE! Ședința Parlamentului, din 20 iulie, privind examinarea moțiunii de cenzură împotriva Guvernului Chicu

02 aug, 18:23 //

colaj: realitatea.md Igor Dodon „a uitat” să întoarcă două chipiuri primite în cadrul a două vizite. Unul l-a purtat el, iar altul i l-a dat primei doamne (FOTO)

24 iul, 11:52 //

foto: zdg.md Construcție neautorizată pe Nistru pentru „odihna familiei președintelui Dodon”. Răspunsul Președinției (VIDEO)

19 iul, 10:00 //

LIVE! Protest în centrul capitalei. Se cere demisia actualei guvernări, în special, a președintelui Igor Dodon

13 aug, 10:05 //

Colaj: realitatea.md Ștefan Gațcan, surprins din nou la frontieră pe sensul de intrare în țară, însă fără pază (FOTO)

24 iul, 12:57 //

Coincidență?! Comisia Interpol care a refuzat anunțarea lui Plahotniuc în căutare internațională, condusă de „omul lui Plahotniuc”. „Niciun fel de conflict de interese”

10 aug, 13:12 //

(FOTO) Cum vor arăta străzile Bodoni și Pușkin din centrul capitalei, după reabilitarea trotuarelor

05 aug, 12:58 //

Unele episoade din frauda bancară vor fi deferite justiției. Reacția PG în legătură cu zvonurile, precum că „se întâmplă ceva curios” după eliberarea lui Platon

20 iul, 14:19 //

LIVE! Protestatarii se adună în fața Parlamentului unde este examinată moțiunea de cenzură împotriva Guvernului

29 iul, 19:45 //

Un fost viceministru de Externe îi dă replica lui Dodon după ce „l-a rugat” pe omologul său italian să permită intrarea moldovenilor în Italia