Logo Realitatea.md

Leancă, despre actele desecretizate de Timofti: Nu au fost noi. Au fost desecretizate pentru a face transfer de responsabilitate

17 Septembrie 2015, 08:25 // Politica

Decizia președintelui Republicii Moldova, Nicolae Timofti, de a desecretiza anumite document privind situația din sectorul financiar-bancar a fost luată pentru a face transfer de responsabilitate. Cel puțin asta susține liderul PPEM, Iurie Leancă, actual deputat și fost premier al țării, care spune că nimeni nu l-a întrebat dacă era la curent cu aceste probleme sau cum a reacționat.

captură: doc

„Există Consiliul Suprem de Securitate – unica platformă unde se întrunesc și membrii Guvernului, și Banca Națională, și Procurorul General, și SIS-ul, și CNA-ul. La insistența mea, președintele a convocat de două ori acest Consiliu pe subiectul respectiv. S-au luat niște decizii, recomandări. Cum s-a urmărit transpunerea lor în viață? De ce acum? Doar pentru a mai face un transfer de responsabilitate că noi am fost nevinovați, noi i-am spus domnului Leancă, dar Leancă se pare că nu a făcut nimic. Cel puțin este incorect”, a spus deputatul Iurie Leancă în cadrul emisiunii „Moldova în direct” de la postului public de televiziune.

Potrivit fostului premier, atunci i-a solicitat președintelui Nicolae Timofti să convoace într-o ședință comună președintele Parlamentului, liderii partidelor de guvernare, ministrul Finanțelor, ministrul Economiei și guvernatorul Băncii Naționale, pentru a discuta subiectul și a lua deciziile necesare.

„La insistența mea această întrunire a avut loc, am rugat încă odată guvernatorul Băncii Naționale să prezinte situația, pericolele despre care se vorbea că sunt iminente în cazul în care această garanție nu este emisă. A fost o discuție și toată lumea a zis că da, este unica soluție (n.r. de oferire a garanției Guvernului pentru BNM în privința a 9,5 miliarde de lei)”, a declarat Leancă.

Mai mult, potrivit lui Iurie Leancă, deși în urma discuțiilor unii primeau indicații, iar alți responsabili care nu sunt în subordinea Guvernului, erau rugați să acționeze, după două săptămâni guvernatorul BNM, Dorin Drăguțanu, spunea că tot nu-i ajung competențe pentru a stopa situația în sistemul financiar-bancar.

Realitatea.md amintește că la 9 septembrie, Președinția a pus la dispoziția opiniei publice copiile scanate ale unor documente desecretizate, emise în perioada 2012-2015 de către Administrația Prezidențială și Consiliul Suprem de Securitate, cu privire la situația din sectorul financiar-bancar și de la Aeroportul Internațional Chișinău. Asta după ce președintele Nicolae Timofti a promis acest fapt în cadrul unei reacții publice emise cu o zi înainte.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7491 1.1421%
USD USD 16.9374 0.9982%
RUB RUB 0.2150 -1.1949%
RON RON 4.0534 1.1984%
UAH UAH 0.5987 0.8762%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile