Logo Realitatea.md

Leancă, despre AIE-3: Nu cred în viitoarea guvernare pentru că văd cum este formată. Centrul decizional e la partide, nu la Guvern

26 Iulie 2015, 12:03 // Politica

„Avem obiective încă foarte diferite de unele dintre partidele de la guvernare, credem într-un alt mod de a face politică și credem că putem sprijini mai bine țara făcând o opoziție activă și constructivă față de majoritatea parlamentară ce se va constitui”. Cel puțin aceasta a declarat fostul premier Iurie Leancă, în discursul susținut în cadrul Congresului de constituire al Partidului Popular European din Moldova. Potrivit lui Leancă, deputații neafiliați, membri ai PPEM, vor vota doar acele inițiative care vin cu adevarat în sprijinul cetățenilor și vor sancționa derapajele actualei guvernări.

„PPEM nu apare doar ca să mai existe un partid pe scena politică, ci apare dintr-o necesitate uriașă de reformare a clasei politice. Ca urmare, ne asumăm un rol extrem de complicat și important, de primul partid care este construit pe alte principii decât cele existente. Modelul pe care am construit programul nostru politic este cel al marilor partide europene, un program politic care are la bază participarea la construirea unui stat modern, cu o economie competitivă și un model de dezvoltare europeană”, a menționat Iurie Leancă în discursul său.

Liderul PPEM a precizat că nu crede în viitoarea guvernare pentru că vede cum este formată aceasta: „din nou prin negocieri netrasparante, din nou bătălii disperate după funcții, din nou un acord plin de vorbe goale, din nou partajări politice a instituțiilor care ar trebui să fie independente, din nou înțelegeri de culise”.

„Am activat într-un astfel de context și știu cât de complicat a fost, dar văd că nu se învață nimic din greșelile trecutului și se vine cu aceleași metode care s-au dovedit distructive în AIE-1 și AIE-2. Vom insista atât în Parlament, dar și prin alte tipuri de acțiuni politice, asupra implementării cât mai urgente a Acordului de Asociere, asupra demarării unor acțiuni reale de lupta cu corupția, asupra elucidării furtului de la BEM, recuperării prejudiciului prin lansarea de urgență a etapei a doua de investigare de către o companie internațională și punerea la pușcărie a celor care au furat, indiferent de ce funcții politice au, vom insista ca noul Guvern să revină cât mai urgent pe calea europeană, să înceapă negocierile cu FMI, pentru a putea debloca finanțările externe pentru Moldova”, a mai spus fostul premier.

Nu în ultimul rând, liderul PPEM a menționat că și în cadrul Alianței pentru Integrare Europeană 3 „aceiași protagoniști impun aceleași modele perimate de guvernare când centrul decizional e la partide și nu la Guvern”.

„Iată de ce noi nu avem încredere în noua guvernare, iată de ce ei nu au dorit ca noi să participăm la negocieri, pentru că știau că ceea ce le vom solicita nu pot să îndeplinească, asta pentru că unii dintre ei încă speră să mai găsească niște bănci de furat în noua guvernare. Noi însă ne vom lupta ca ei să nu mai poată fura și puținul care a mai rămas în țara asta, vom munci să refacem credibilitatea Moldovei în ochii partenerilor externi, iar apariția noului nostru partid este un prim semnal că oamenii au nevoie de o schimbare și că schimbarea începe azi”, a conchis lideerul PPEM în discursul său inaugural al Congresului.

Vezi și La Chișinău are loc Congresul de constituire a Partidului Popular European din Moldova. Discursul lui Iurie Leancă (DOC)

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4479 0.0602%
USD USD 17.7711 -0.4799%
RUB RUB 0.2704 -0.8434%
RON RON 4.0440 -0.0445%
UAH UAH 0.7243 -0.1516%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile