Logo Realitatea.md

Leancă, despre mesajul Rusiei: Vrea revenirea la Tratatul de prietenie - un document periculos pentru Moldova

10 Iunie 2019, 19:44 // Politica

Ex-ministrul de Externe și Integrării Europene, Iurie Leancă, a explicat mesajul Ministrului de Externe de la Moscova de susținere a pretinsului Guvern de la Chișinău și de revenire la „Tratatul de prietenie și cooperare între Republica Moldova și Federația Rusă”, scrie Deschide.md.

Potrivit lui Leancă, pericolul eminent în cazul revenirii la acel tratat semnat în 2001 de către președinții Vladimir Voronin și Vladimir Putin stă în preambulul acestui document. Este vorba despre recunoașterea rolului de garant pentru Federația Rusă în rezolvarea conflictului transnistrean.

Tot el spune că această este o formulă periculoasă pentru că nu există nici o interpretare unică a ceea ce înseamnă garant, care e mecanismul de aplicare a acestor garanții, ce se întâmplă în cazul în care apar anumite situații care pot ieși de sub control.

„Moscova este prima dintre toate capitalele care au luat atitudine față de evoluțiile din Republica Moldova se pare că este cea mai aprigă susținătoare a acestei coaliții care a fost creată în afara spațiului constituțional din Republica Moldova”.

Leancă subliniază că e ciudat că Moscova își aduce aminte de tratatul respectiv, fiindcă el a fost încălcat în mod special de Moscova. Este vorba de Articolul 5 al Tratatului care prevede foarte clar că vor combate manifestările separatismului. 

„Chiar și mai recent au recunoscut un fel de reprezentanță a Transnistriei la Moscova, nu mai vorbesc de prezența militară care susține separatismul, sprijinul financiar”.

Pe de altă parte, adaugă Leancă, există un articol în preambulul acestui tratat care a fost inserat la insistența lui Voronin în 2001, și care face referire la rolul de negociator și în mod special de garant al Federației Ruse în reglementarea conflictului transnistrean. 

„Această este o formulă periculoasă pentru că nu există nici o interpretare unică a ceea ce înseamnă garant, care e mecanismul de aplicare a acestor garanții, ce se întâmplă în cazul în care apar anumite situații care pot ieși de sub control ș.a.m.d”.

Pentru Leancă, noua componență a Guvernului este foarte periculoasă în momentul în care a fost adus în fotoliu de pretins ministru al Apărării un reprezentant al Partidului Socialiștilor, Pavel Voicu. 

„Îți dai seama cât de periculos să pui în funcție astfel de oameni. Nu mai vorbesc de Dodon, care a demonstrat că nu este altceva decât marionetă foarte ascultătoare și docilă a Moscovei. Această majoritatea a transferat și SIS-ul în subordinea președintelui. Dacă ar avea ei putere și competențe ar fi pus în mare pericol tot ce înseamnă securitatea Republicii Moldova”.

O altă părere a fost exprimată de o sursă din cadrul ministerului de Externe, potrivit căreia documentul din 2001 este inofensiv pentru R.Moldova.

„Straniu este faptul că Rusia vrea revenirea la acest tratat, pentru că documentul este valabil si azi. El a fost prelungit automat din 2011 când niciuna dintre părți nu a înaintat pretenții față de acest document”, mai spune sursa din MAEIE care cunoaște bine documentul, dar care ne-a rugat să nu-i cităm numele. 

Un alt potențial pericol vine din interpretarea articolul 4 al Tratatului, care ar oferi oportunitatea de a cere ajutor armat în cazul în care una dintre părți se confruntă cu o amenințare externă sau internă. „În cazul apariţiei unei situaţii, care, în opinia uneia dintre înaltele Părţi Contractante, creează un pericol pentru menţinerea păcii şi securităţii internaţionale sau afectează securitatea uneia dintre Părţi, aceasta poate să se adreseze celeilalte Părţi în vederea efectuării neîntârziate a consultărilor pentru examinarea situaţiei create”.

„Atâta timp cât în fruntea statului se află adepții statului, nu e un pericol prea mare (articolul 4). În momentul în care vor parveni la putere exponenții nu ai forțelor pro-moldovenești, ci ai forțelor din afara țării, și acest articol ar putea deveni un pericol”, a punctat Iurie Leancă.  

CITEȘTE ȘI:

Rusia recunoaște deschis formarea coaliției și a Guvernului PSRM ACUM

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.5269 -0.8762%
USD USD 17.7138 -0.2607%
RUB RUB 0.2759 -0.1809%
RON RON 4.1228 -0.8942%
UAH UAH 0.7143 -0.2374%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile