Logo Realitatea.md

Leancă: Raportul Comisiei privind situaţia din domeniul bancar trebuie să fie public. Iată argumentele

24 Martie 2015, 06:50 // Actualitate

Fostul premier Iurie Leancă susţine că îşi doreşte ca raportul Comisiei privind situaţia de la Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank, care va fi audiat astăzi în Parlament, să fie unul public. Asta deoarece, potrivit lui Leancă, situţia în sistemul bancar este una critică, iar astfel este nevoie de o discuţie profesionistă pentru a înţelege exact unde suntem astăzi, motivele degradării situaţiei, şi care sunt instituţiile statului care au tot instrumentariul şi competenţele necesare, dar nu şi-au onorat angajamentele.

"Eu pornesc de la ideea că, într-adevăr, este nevoie de o discuţie publică. Fiind că e important nu doar pentru a vedea ce s-a întâmplat în sistemul bancar. E important să nu admitem astfel de probleme şi în alte domenii din motiv că unele instituţii nu-şi fac datoria corect şi onest", a spus Iurie Leancă în cadrul emisiunii "Ochiul Public" de postul Noroc TV.

Întrebat care ar fi "deznodământul fericit" în acest dosar, ex-premierul Iurie Leancă a menţionat că acesta ar consta din câteva etape. "În primul rând, este foarte important să analizăm care instituţii nu şi-au făcut datoria, ca să nu admitem pe viitor repetarea unor astfel de situaţii critice. Doi - este foarte important să venim - autorităţile, guvernarea - cu un plan de acţiuni pentru a redresa situaţia din sistemul bancar per ansamblu. Trei - ese foarte important să facem aşa încât să aflăm cine a furat banii din Banca de Economii şi să vedem cum putem reîntoarce cel puţin o parte din bani pentru că, într-adevăr, este vorba de miliarde", a opinat Leancă.

În aceiaşi ordine de idei, fostul premier a mai spus că îşi doreşte ca compania americană Kroll, care a investigat situaţia, să-şi facă datoria până la capăt. "Deoacamdată, a fost finalizată doar prima fază şi acum Banca Naţională împreună cu cei din Comitetul pentru stabilitate financiară urmează să decidă dacă merg mai departe, pe faza a doua. Eu sper că vor merge, fiind că noi, nu că avem dreptul să finalizăm acest subiect, noi suntem obligaţi, suntem datori şi în raport cu noi înşine, şi în raport cu societatea, şi în raport cu partenerii noştri, să demonstrăm, măcar o dată, capacitatea de a arăta că ştim să investigăm ce a fost, că ştim să-i penalizăm pe cei care au avut un abuz atât de mare, şi că ştim să redresăm situaţia într-un domeniu sau în altul", a conchis Leancă.

Realitatea.md aminteşte că raportul Comisiei privind situaţia din sisemul bancar va fi audiat astăzi în cadrul şedinţei plenare a Parlamentului, care va avea loc cu începere de la ora 14.00. Potrivit deputatului liberal-democrat Valeriu Streleț, modalitatea de desfășurare a ședinței și regulamentul acesteia va fi decisă astăzi. Deocamdată însă, pe rapoartele distribuite deputaților, scrie "strict secret", a precizat Streleţ ieri după şedinţa Birouli Permanent al Parlamentului.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4479 0.0602%
USD USD 17.7711 -0.4799%
RUB RUB 0.2704 -0.8434%
RON RON 4.0440 -0.0445%
UAH UAH 0.7243 -0.1516%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile