Logo Realitatea.md

Leancă: „Sper că decizia Curții i-a fost clară tovarășului Dodon. Am putea să-i asigurăm traducere în moldovenească”

17 Octombrie 2017, 17:30 // Actualitate

Vicepreședintele Parlamentului, Iurie Leancă, a comentat pe pagina sa de Facebook hotărârea Curții Constituționale, privind neconstituționalitatea acțiunilor șefului statului, atunci când a refuzat să semneze repetat decretul de numire în funcție a ministrului Apărării, înaintat de Guvern. 

„Sper că decizia Curții i-a fost clară tovarășului Dodon. În caz contrar, putem să-i asigurăm traducere și în "moldovenească”. O primă acțiune în oprirea apucăturilor nord-coreene ale lui Dodon. Vor urma și altele...”, a scris Leancă pe Facebook.

Realitatea.md amintește că astăzi, Curtea Constituțională, s-a expus pe sesizarea făcută de Guvern în legătură cu refuzul președintelui, Igor Dodon, de a numi în funcție candidatura la Ministerul Apărării, înaintată de Executiv. Astfel, CCM a stabilit că șeful statului a încălcat grav Constituția, iar prerogativele numirii noului ministrul în astfel de cazuri îi revin Guvernului.

Vicepreședintele PPEM, Eugen Sturza, a fost înaintat de către PDM pentru funcția de ministru al Apărării. Drept urmare, Igor Dodon, a refuzat de două ori să aprobe candidatura propusă, însă conform Constituției acesta era obligat să semneze decretul de numire a acestuia în funcție. Drept urmare, Guvernul a decis să se adreseze Curții Constituționale pentru a da o interpretare a acțiunilor președintelui.

CITEȘTE ȘI:

Ședință specială la Guvern. Filip a sesizat Curtea Constituțională privind procedura de numire a miniştrilor

Eugen Sturza, vicepreședintele PPEM, a fost înaintat de către PDM pentru funcția de ministru al Apărării

Guvernul îl va înainta repetat pe Eugen Sturza la Ministerul Apărării. Filip: Dacă Dodon refuză, încalcă conștient Constituția (VIDEO) 

Citeste tot despre: decizie, fericit, hotărâre, leanc
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4945 0.8802%
USD USD 17.6942 -0.1862%
RUB RUB 0.2497 0.7667%
RON RON 4.0244 0.8268%
UAH UAH 0.6558 -0.5610%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile