Logo Realitatea.md

Lecţia BNM pentru Chicu. I s-a explicat premierului de ce depinde securitatea economică naţională

09 Iunie 2020, 16:16 // Economie

Banca Națională a Moldovei a reacționat la declarațiile prim-ministrului Ion Chicu în legătură cu modificarea Legii cu privire la BNM. Potrivit Băncii, suportarea de către aceasta a costurilor aferente proceselor intentate împotriva angajaților săi, sunt recunoscute și consacrate la nivel internațional în principalele documente sectoriale.

Poziția Băncii Naționale a Moldovei:

„Banca Națională a Moldovei este autoritatea publică mandatată să exercite un șir de  atribuții complexe,  printre care  stabilirea și implementarea politicii monetare și valutare, reglementarea, supravegherea și rezoluția bancară, reglementarea si supravegherea  infrastructurilor piețelor financiare.

Având în vedere dubla ipostază de autoritate monetară și prudențială, Banca Națională are un rol esențial în menținerea stabilității financiare. Ținând cont de interesul public pentru menținerea stabilității financiare și complexitatea evaluărilor  necesare în acest domeniu, Banca Națională deține un statut distinct.

Statutul special, dar și necesitatea unor mecanisme de protecție  care să asigure exercitarea deplină a atribuțiilor corespunzătoare ale autorității de supraveghere si rezoluție bancară, inclusiv suportarea de către aceasta a costurilor aferente proceselor intentate împotriva angajaților săi, sunt recunoscute și consacrate la nivel internațional în principalele documente sectoriale. Între acestea se numără Principiile – cheie pentru o supraveghere bancară eficientă, enunțate de Comitetul Basel pentru  Supraveghere Bancară (Principiul 2.9), Atributele - Cheie ale Regimurilor Eficiente de Rezoluție  enunțate de Comitetul de Stabilitate Financiară (Atributul – cheie 2.6), opiniile si rapoartele de convergență ale Băncii Centrale Europene.

De asemenea, suficiența  cadrului  legal de asigurare a independenței Băncii Naționale face parte din verificările efectuate de  donatorii și partenerii internaționali  (FMI, UE) înainte de disbursarea mijloacelor bănești.

Articolul 35 din Legea cu privire la Banca Națională a Moldovei, care se propune a fi modificat,  a fost revizuit integral în anul 2016 ca urmare a recomandarilor Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale enunțate în cadrul  Programului de evaluare a sectorului financiar al Republicii Moldova.

Astfel, dispozițiile alineatului (2) din art. 35 al Legii cu privire la Banca Națională a Moldovei transpun principiile și standardele internaționale aplicabile domeniilor de competență ale Băncii Naționale, inclusiv ca urmare a evaluărilor cadrului legal național realizate de organismele internaționale. Aceste dispoziții reflectă experiența  altor state și reprezintă o condiție indispensabilă pentru asigurarea independenței și exercitarea atribuțiilor băncii centrale care sunt foarte complexe și au un impact pregnant asupra securității economice naționale”.

Amintim că premierul Ion Chicu a declarat ieri că BNM plătește, inclusiv în prezent, serviciile de avocatură ale angajaților din cadrul instituției bancare, care figurează în dosarul fraudei bancare sau cunoscut în spațiul public ca „furtul miliardului”. Oficialul era nemulțumit și a promis să fie modificată legislația în acest sens.

VEZI ȘI:

Chicu spune că BNM plătește avocații angajaților care figurează în dosarul fraudei bancare: „... sute de mii de lei sau chiar milioane...”

Citeste tot despre: BNM, chicu
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4633 0.0000%
USD USD 17.1929 0.0000%
RUB RUB 0.2429 0.0000%
RON RON 4.0207 0.0000%
UAH UAH 0.6382 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile