Logo Realitatea.md

Legea anti-propagandă, votată de deputații PSRM-Pentru Moldova. Jurnaliștii vor putea fi obligați să-și dezvăluie sursele

04 Decembrie 2020, 18:45 // Actualitate

Rămași de unii singuri în ședința plenară de astăzi, după ce PAS, Platforma DA și PDM au anunțat inițial că nu vor participa, iar Pro Moldova a plecat după deschiderea ședinței, deputații noii coaliții informale PSRM - Pentru Moldova au votat modificări la Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova.

Proiectul de lege presupune excluderea din Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova a noțiunii „securitate informațională” și, respectiv, a articolului care reglementează modul de implementare a „securității informaționale”. Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați ai Fracțiunii parlamentare „Partidul ȘOR”.

Proiectul a fost comasat cu un alt proiect de modificare a Codului serviciilor media audiovizuale, înaintat cu titlul de inițiativă legislativă de către deputați ai Fracțiunii parlamentare PSRM, acesta din urmă fiind de bază.

„Aprobarea proiectului va permite o activitate transparentă și echilibrată a furnizorilor de servicii audiovizuale și autorității de reglementare”, se arată în nota informativă a proiectului comasat.

Printre altele proiectul votat prevede că jurnaliștii pot fi obligați să-și dezvăluie sursele de informare (protejate până acum) prin decizia instanței de judecată.

Art. 9. Protecția confidențialității surselor de informare, se completează cu noi alineate (3), (4) și (5) cu următorul cuprins:

„(3) Sunt considerate date de natură să identifice sursele de informație următoarele:

a) datele personale, precum și vocea sau imaginea unei surse;

b) circumstanțele concrete ale obținerii informației de către jurnalist;

c) partea nepublicată a informației furnizate de sursa jurnalistului;

(4) Confidențialitatea surselor de informare obligă la asumarea răspunderii pentru corectitudinea informațiilor furnizate.

(5) Dezvăluirea unei surse de informare poate fi dispusă de instanța de judecată în cazul când acest lucru devine necesar pentru apărarea securității naționale sau a ordinii publice”.


La fel, „în vederea protejării spațiului audiovizual național și asigurării securității informaționale, furnizorii de servicii media și distribuitorii de servicii media sunt în drept să includă în oferta de servicii, transmiterea programelor de televiziune și de radio cu conținut militar, locale sau cele achiziționate din terțe state, care corespund prevederilor Concepției și Strategiei securității informaționale a Republicii Moldova”, se mai spune în proiect.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.9996 0.0000%
USD USD 17.2814 0.0000%
RUB RUB 0.2358 0.0000%
RON RON 4.3095 0.0000%
UAH UAH 0.6162 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile