Logo Realitatea.md

Legea ANTITUTUN! Nu a intrat bine în vigoare, că deja se cer rectificări. Deputat: În joc sunt puse interesele producătorilor de tutun, apărate de unii deputați

08 Iulie 2016, 12:00 // Actualitate
// Autor:  
Petru Cosoi

Votată în Parlament în lectură finală la data de 29 mai 2015 și intrată în vigoare peste un an, Legea antitutun a trezit multe reacții negative, iar din momentul în care a intrat în vigoare reprezentanții Asociației Naționale a Restaurantelor și Localurilor de Agrement din Republica Moldova au reacționat și mai negativ.

Foto: green-report.ro

La Parlament a fost expediată o petiție în care mai multe localuri care fac parte din Asociația Națională a Restaurantelor și Localurilor de Agrement cer modificări la Lege antitutun.

„La data de 31 mai 2016 a intrat în vigoare modificările la Legea antitutun. Noi susținem dorința Guvernului și a Parlamentului de-a apăra drepturile nefumătorilor, dar trebuie să fie create norme legale și condiții tehnice pentru fumători.

Reieșind din actuala legea antitutun, moldovenii nu au voie să fumeze nici într-un loc. Conducându-ne după logica Legii, ajungem la concluzia că fumatul într-un loc nespecializat aduce după sine pericolul de-a dăuna sănătății oamenilor din jur.

Caracteristicele locului specializat de fumat să indică în altă lege.

Lucrătorii, proprietarii, managerii localurilor publice, indiferent de activitatea pe care o au, pot amenaja într-un loc deschis sau închis loc pentru fumători. Locul respectiv trebui amenajat în așa fel încât fumul să nu nu ajungă în locurile închise și semiînchise.

Trebuie să recunoaștem că nici autoritățile municipale, nici proprietarii privați nu au creat aceste locuri specializate pentru fumat. Astfel, în prezent orice fumător poate fi amendat pentru fumat în orice loc ar fi. Ne este frică că această lege va aduce după sine amenzi multiple si nemulțumiri în masă.

Ne adresăm domnului Prim-ministru Pavel filip și președintelui Parlamentului Andrian Candu, cerând ca să fie creat un grup de lucru format din reprezentanţii Parlamentului și a Guvernului, societății civile, agenți economici, ministerul Sănătății și reprezentanții drepturilor copilului pentru a supune discuţiilor introducerea unor rectificări în Legea antitutun”.

Una dintre cerințele principale a asociației este excluderea punctului din Lege ce prevede că fumatul la o distanță mai mică de 10 metri de la intrare, geam este interzis.

Una dintre cerințe este excluderea celor 10 metri de la intrare, geam. Această prevedere nu-și are rostul, ne face să avem 2-3 mese la terasă. De asemenea cerem să ne permită amenajarea acestor spații de fumat fără prevederea de 10 metri, deoarece îngreunează situația. Foarte puţine localuri dispun de acest spatiu de 10 metri, raza de 10 metri care să ne permită amenajarea, dar este și incomoditatea pentru oaspeți, cât și pentru angajați care trebuie să-i monitorizeze. Dacă se exclude prevederea de 10 metri nu mai avem necesitatea să-i avertizăm, iar în cazul în care nu se conformează să chemăm poliția. Excluderea acestei prevederi ne-ar ajuta și ar rezolva orice problemă”, a declarat pentru Realitatea.md Ana Zasavițchi, președinta Asociației Naționale a Restaurantelor și Localurilor de Agrement din Republica Moldova.

Totodată, asociația solicită autorităților să clarifice întrebarea dacă este terasa loc de muncă pentru angajați sau nu. „În lege este indicat că lucrătorii nu pot fi expuși fumului de țigară la locul de muncă”.

Vadim Pistrinciuc, fiind unul dintre co-autorii proiectului spune că „în cadrul Comisiei protecţie socială, sănătate şi familie acest subiect nu a fost suspus discuțiilor. Sunt co-autor și nu vom accepta modificări, suntem împotrivă. Să te bagi acum în această lege este greșit”.

Președinta Comisia protecţie socială, sănătate şi familie, Oxana Domenti, a declarat că în joc sunt puse interesele producătorilor de tutun, aceste interese fiind apărate de unii deputați.

Deputatul PDM, Sergiu Sârbu a confirmat pentru Realitatea.md că Parlamentul a acceptat să meargă la o întrunire cu Asociația Națională a Restaurantelor și Localurilor de Agrement pentru a discuta propunerile acestora. Întrevederea va avea loc luni, ora 9:00, la Ministerul Agriculturii.

Contactați de Realitatea.md, reprezentanții Ministerului Sănătății spun că „având susținerea deplină a Parlamentului, Guvernului și societății civile, nu intenționează să modifice acest act normativ de importanță majoră”.

„În ultima perioadă, apar tot mai multe reacții și interpretări, care pun la îndoială necesitatea implementării Legii nr. 278 privind controlul tutunului. În context, Ministerul Sănătății îşi reconfirmă convingerea și reiterează necesitatea respectării prevederilor legale privind restricţiile fumatului în spaţiile publice închise şi semiînchise, inclusiv în localurile publice și la locurile de muncă.

Scopul acestor norme legale este limitarea expunerii la fumul de tutun, protejarea de acţiunea dăunătoare a fumatului, prevenirea consecinţelor grave pentru sănătate şi a pierderilor economice majore legate de consumul de tutun. Astfel, Ministerul Sănătății, având susținerea deplină a Parlamentului, Guvernului și societății civile, nu intenționează să modifice acest act normativ de importanță majoră”.

Guvernul nu s-a expus pe marginea acestui subiect din motiv că petiția și solicitările Asociației Naționale a Restaurantelor și Localurilor de Agrement din Republica Moldova nu au fost examinate.

Potrivit Ministerului Sănătății, din numărul total de decese înregistrate în țară, circa 11-12% sunt provocate de bolile cauzate de consumul tutunului, precum diabetul, cirozele, cancerul hepatic, bolile cardiovasculare, cele respiratorii obstructive cronice.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.7985 0.8265%
USD USD 17.8856 0.9454%
RUB RUB 0.2723 2.5998%
RON RON 4.1887 0.9058%
UAH UAH 0.7156 1.6766%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile