Logo Realitatea.md

Legea Procuraturii: Se propune ca prim-ministrul să înainteze lista cu candidați către CSP

06 Noiembrie 2019, 13:16 // Actualitate

Pe ordinea de zi a ședinței Guvernului din 6 noiembrie 2019 a fost introdus în ultimul moment un proiect privind modificarea Legii Procuraturii, care de altfel recent a mai fost modificată. Ministra Justiției, Olesea Stamate, i-a dat citire și a propus ca „prim-ministrul să fie cel care înaintează lista scurtă cu cel puțin 2 candidați către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) pentru suplinirea funcției de procuror general”.

„Reforma este obiectivul de bază a Guvernului. În septembrie 2019, Parlamentul a aprobat modificări la Legea Procuraturii, iar una dintre acestea se referea la crearea unei comisii de preselecție în cadrul Ministerului Justiției care va evalua dosarele candidaților la funcția de procuror general. Concursul de preselecție însă a fost viciat”, a declarat Olesea Stamate.

Oficiala a mai explicat că acea comisie de preselecție nu a avut informațiile suficiente despre candidați, dar și punctajul acordat de un membru al comisiei (n.r. Petru Bobu) ar fi indicat despre dorința de a favoriza anumiți candidați. În acest sens, a propus ca prim-ministrul să fie cel care propune lista de candidați spre CSP, iar CSP deja să aleagă dintre aceștia pe cine să propună președintelui țării spre numire oficială în funcție.

Înainte de a fi supus aprobării, șefa Guvernului, Maia Sandu, a declarat prompt: „Sunt gata să-mi asum această răspundere politică” (n.r. Realitatea.md explică într-un nou articol ce înseamnă și care-s consecințele asumării politice de către Guvern).

Guvernul Sandu poate fi demis până sâmbătă! Iată de ce

Cabinetul de miniștri a susținut unanim modificările propuse.

Între timp, la același subiect:

(VIDEO) Stamate a anulat lista candidaților preselectați la PG: „Evaluarea a fost trucată”

Pe cine bănuiește Stamate: Botezatu sau Bobu? „La reevaluare, s-a decis că lista candidaților preselectați rămâne intactă”

ULTIMA ORĂ! PSRM cere demisia de onoare a ministrei Justiției Olesea Stamate

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4633 0.0000%
USD USD 17.1929 0.0000%
RUB RUB 0.2429 0.0000%
RON RON 4.0207 0.0000%
UAH UAH 0.6382 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile