Logo Realitatea.md

Legislativul a numit președintele și vicepreședintele Comisiei de anchetă privind imixtiunea Fundației „Dialog Deschis” în treburile R. Moldova

12 Octombrie 2018, 12:55 // Actualitate

Parlamentul a votat numirea președintelui, vicepreședintelui și secretarul Comisiei de anchetă pentru elucidarea circumstanțelor de imixtiune a Fundației ”Dialog Deschis” și fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska, în treburile interne ale Republicii Moldova și a finanțării unor partide politice.

Astfel, președintele Comisiei va fi deputatul democrat, Igor Vremea, vicepreședintele deputatul PDM, Reşetnicov Artur, iar secretarul deputatul GPPE, Simion Grișciuc.

Amintim că, la ședința din săptămâna trecută, deputații au votat pentru crearea Comisiei respective. Din componența Comisiei de anchetă vor mai face parte deputații: Marcel Răducanu (PDM), Vasile Bolea (PSRM) și Adrian Lebedinschi (PSRM). 

Potrivit Hotărârii, Comisia de anchetă va antrena în activitatea sa toate autorităţile statului responsabile, va audia părţile şi persoanele implicate şi va prezenta Parlamentului, în termen de 30 de zile, raportul pentru elucidarea circumstanţelor de fapt şi de drept ale imixtiunii Fundaţiei „Otwarty Dialog” (Dialog Deschis) şi fondatoarei acesteia Ludmila Kozlowska, în treburile interne ale Republicii Moldova şi a finanţării unor partide politice din Republica Moldova, acţiuni care atentează la suveranitatea şi securitatea naţională a ţării.

Amintim că, la începutul lunii august curent, președintele Fundației Open Dialog și lobbyista partidelor de opoziție PAS și PPDA, din Republica Moldova, Ludmila Kozlovska, a fost expulzată din Uniunea Europeană, în baza unei alerte a Ministerului de Interne de la Varșovia, fiind bănuită de relații cu serviciile secrete rusești.

Ulterior, la 21 august curent, un grup de deputați ai Partidului Democrat (PDM) a trimis scrisori către Centrul Național Anticorupție, Serviciul Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor, Serviciul de Informații și Securitate, Ministerul Justiției, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene și Comisia Electorală Centrală, solicitând verificări și clarificări privitoare la posibilele activități contra țării noastre făcute de către Ludmila Kozlowska, deținătoare de dublă cetățenie ruso-ucraineană și ale Fundației condusă de aceasta, Open Dialog (Dialog Deschis).

Drept reacție, președintele Partidului Acțiune și Solidaritate, Maia Sandu, a declarat că „nu are nici o legătură Ludmila Kozlowska și fundația acesteia Open Dialog” și că a participat la o singură conferinţă organizată de acest ONG în Parlamentul European”. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6051 1.0525%
USD USD 17.6122 -0.0879%
RUB RUB 0.2495 0.3620%
RON RON 4.0465 1.0110%
UAH UAH 0.6557 0.0305%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile