Logo Realitatea.md

Libera circulație a medicilor, pacienților și elevilor din regiunea transnistreană în instituțiile din Rezina, discutate de vicepremierul Cristina Lesnic în localitate

06 August 2020, 18:29 // Societate

Viceprim-ministra pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, a efectuat azi o vizită în Rezina, unde a discutat cu administrația publică locală, cu medicii locuitori din regiunea transnistreană, care au ales să fie cazați temporar în Rezina din cauza restricțiilor de circulație impuse de Tiraspol, dar și cu pedagogii de la Liceul Teoretic „Olimp”.

foto: gov.md

Reprezentanții Spitalului raional Rezina au vorbit despre provocările pandemiei COVID-19, dar și despre dificultățile de circulație în zona de securitate. „Am acordat atenție deosebită populației din stânga Nistrului, care nu beneficiază de servicii medicale și utilaje performante. Anual, circa 100 de femei din regiunea transnistreană vin să nască la Rezina, până la o mie de pacienți sunt tratați de hepatită, boli infecțioase și cancer. Însă, nu mi-am imaginat că vom ajunge în situația când noi, medicii nu vom putea avea acces la serviciu pentru a ajuta oamenii. 21 de medici și asistenți medicali din regiunea transnistreană lucrează la spitalul raional Rezina, iar acum resimțim un deficit de resurse umane. Am ales să fim cazați și suntem recunoscători, dar lipsa familiei se resimte psihologic”, a declarat directoarea Spitalului raional, Nina Postu.

Viceprim-ministra Cristina Lesnic a informat că posibilitatea de cazare și asigurare a diurnelor pentru medicii din regiunea transnistreană ce lucreaza în partea dreaptă a Nistrului a fost prelungită până la sfîrșitul lui septembrie. În același timp, au fost examinate mai multe posibile soluții, ce ar facilita libera circulație a medicilor pe ambele maluri ale Nistrului, inclusiv transportarea organizată și testarea pentru COVID-19 odată la câteva zile pentru a se reuni cu familia și cei apropiați.

În cadrul discuțiilor, au fost examinate necesitățile spitalului, menționându-se în mod special investițiile termoizolarea clădirii și schimbarea tâmplăriei, ceea ce ar asigura și confortul pacienților și eficiența energetică a instituției. Administrația spitalul a menționat că va participa la concursul proiectelor din fondul de reintegrare.

Cristina Lesnic a vizitat și Liceul „Olimp” din Rezina, în care învață 24 de elevi din Râbnița și alte localități. În cadrul ședinței a fost discutat modul de organizare a procesului de învățământ după 1 septembrie. Liceul a ales modelul 1 propus de Ministerul Educației, Culturii și Cercetării de organizare a procesului de învățământ pentru 28 de clase, și modelul hibrid cu prezență fizică și online a elevilor la ore pentru două clase.

Pentru a asigura posibilitatea frecventării orelor de către elevii din regiunea transnistreană, Cristina Lesnic a convenit cu administrația asupra unui mecanism de interacțiune pentru a pregăti toate formalitățile cu Tiraspolul. „Biroul Politici de Reintegrare va face demersurile necesare pentru a asigura circulația elevilor și însoțitorilor lor chiar în condiții de autoizolare a regiunii transnistrene”, a spus vicepremierul.

În alt context, administrația liceului a informat că au încheiat procedurile de achiziție pentru realizarea proiectelor finanțate din Programul de Acțiuni pentru Reintegrarea Țării, în sumă de 500 mii lei. Este vorba de reparația capitală a sălii de festivități și de sport. Anterior, în cadrul Programului au fost finanțate lucrări de reparație a acoperișului, de amenajare a grupurilor sanitare și a sălilor sportive și de festivități, în sumă de peste 1,7 milioane lei.

Tot astăzi, viceprim-ministra pentru Reintegrare a vizitat și fabrica de ciment Lafarge Ciment SA, din Rezina, la care activează 17 angajați din Râbnița. Administrațiaa solicitat anterior asistența Biroului Politici de Reintegrare pentru a asigura circulația liberă și prezența angajaților la serviciu. Potrivit administrației, o parte din angajați s-au mutat provizoriu în orașul Rezina, iar alții se află în șomaj tehnic. Totodată, au fost prezentate informații ample despre măsurile stricte de protecție a personalului, care au permis evitarea răspândirii noului coronavirus în rândul celor 200 de angajați.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6325 0.5449%
USD USD 16.8606 0.5403%
RUB RUB 0.2169 -0.3217%
RON RON 4.0264 0.5243%
UAH UAH 0.5963 0.4718%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile