Logo Realitatea.md

Licitațiile netransparente și gestionarea proastă a bunurilor municipiului Chișinău duc la pierderi imense la buget. Ce soluții propun experții IPRE (VIDEO)

14 Septembrie 2018, 12:39 // Economie

Licitațiile netransparente și gestionarea ineficientă a bunurilor care aparțin municipiului Chișinău duc la pierderi imense la buget. Acumulările la buget în urma înstrăinării bunurilor și terenurilor din proprietate municipală constituie mai puțin de 1% din totalul veniturilor, în timp ce în orașele dezvoltate această cifră ajunge până la 30%, susțin experții Institutului pentru Politici și Reforme Europene (IPRE), care au efectuat o analiză în acest sens. 

Foto: IPRE

Potrivit experților IPRE, principalele probleme în gestionarea bunurilor publice sunt carențele de evidență și inventariere, de gestionare ineficientă, lipsă de valorificare și de înstrăinare în defavoarea bugetului și interesului public. 

Cu fiecare an, deficitul bugetar al Chișinăului este tot mai mare, atingând suma de 290 milioane de lei în anul 2018, ceea ce constituie peste 7,7% din bugetul total de 3,75 miliarde lei, susțin realizatorii analizei. Astfel, o sursă de acoperire a deficitului bugetar sunt mijloacele financiare obținute din înstrăinarea patrimoniului funciar și imobiliar municipal. 

„Municipalitatea posedă un patrimoniu care nu aduce profit, înstrăinează patrimoniul în defavoarea bugetului public și nu reglementează utilizarea ulterioară a acestuia, fapt care creează premise favorabile pentru agravarea primei probleme, a dezvoltării neplanificate. În lipsa unei viziuni privind privatizarea și darea în locațiune a patrimoniului municipal acțiunile de arendă, locațiune, vânzare, privatizare a proprietăților municipale au un caracter neplanificat, haotic și spontan, fiind promovate la inițiativa și în interesul privat, în detrimentul interesului public", a menționat autorul studiului, Victor Chironda.

 
Pentru soluționarea problemelor legate de colectarea parțială și ineficientă a veniturilor în bugetul local în urma înstrăinării proprietății publice de sectorul privat, IPRE propune introducerea sistemului de licitație publică în baza a trei regulamente: a Regulamentului cu privire la vânzarea prin licitație a încăperilor nelocuibile, proprietate publică a unității administrativ-teritoriale a municipiului Chişinău, Regulamentului privind licitațiile pentru obținerea dreptului de locaţiune a încăperilor cu altă destinație decât cea locativă, proprietatea autorităţii publice locale a municipiului Chişinău și a Regulamentului privind organizarea și desfășurarea licitațiilor funciare cu strigare în municipiul Chișinău.
 
De asemenea, expertul IPRE a propus următoarele măsuri de intervenție:

  • Finalizarea procesului de delimitare, inventariere și înregistrare a patrimoniului municipal;
  • Crearea și publicarea Registrului Proprietății Publice al mun. Chișinău;
  • Crearea Departamentului de Management al Proprietății Municipale (prin fuziunea funcțiilor de gestionare a proprietății funciare municipale din cadrul DGAURFși a celei de gestionare a imobilelor din cadrul DGERRP);
  • Elaborarea unei strategii și a unui plan comprehensiv de înstrăinare a patrimoniului funciar municipal cu reglementarea și condiționarea strictă a utilizării ulterioare a fiecărui lot de teren;
  • Modernizarea sistemului de licitare publică prin reglementarea strictă a mecanismului de reglementare și condiționare a exploatării și/sau utilizării bunului public după înstrăinare;
  • Recuperarea și relansarea platformei web E-Urbanism (bazădedateon-linecareofereaacces la informația privind gestionarea resurselor funciare în raza municipiului Chișinău).

Analiza a fost efectuată cu susținerea Fundației pentru o Societate Deschisă (FOSI) și a fost prezentată public, ieri, 13 septembrie.

 

Audierile publice sunt organizate în cadrul Proiectului „Audieri publice pentru Chișinău 2.0", implementat de IPRE cu susținerea Fundației pentru o Societate Deschisă (FOSI). Până la sfârșitul anului 2019, organizația își propune să contribuie la formularea a 12 propuneri de politici publice în domeniul serviciilor publice, transportului public și reformei administrației publice din mun. Chișinău. 

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.3960 -0.0818%
USD USD 18.2002 0.0258%
RUB RUB 0.2844 0.5302%
RON RON 4.3136 -0.0857%
UAH UAH 0.6902 0.2906%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile