Logo Realitatea.md

Limba română își păstrează „valoarea”! CCM a declarat neconstituționale prevederile ce ofereau limbii ruse statut special (VIDEO)

21 Ianuarie 2021, 15:38 // Actualitate

Legea care prevede ca „în relațiile cu autoritățile de stat, administrația publică, instituțiile publice, precum și cu întreprinderile și organizațiile situate pe teritoriul Republicii Moldova, limba comunicării verbale și scrise este limba de stat și/sau limba rusă în calitate de limbă de comunicare interetnică, la alegerea cetățeanului” a fost declarat neconstituțional astăzi de către Curtea Constituțională, care a examinat sesizarea depusă de către mai mulți deputați.

În cadrul examinării sesizării, judecătorii constituționali au audiat autorii sesizării (Octavian Țîcu, Dinu Plîngău și Maria Ciobanu care nu s-a prezentat la ședință), reprezentanții Parlamentului, Vasile Bolea și cel al Guvernului, ministrul Justiției, Fadei Nagacevschi.

Bolea și Nagacevschi au cerut Curții Constituționali să respingă sesizarea înaintată de cei trei deputați, privind statutul limbii ruse pe teritoriul Republicii Moldova.

Decizia Înaltei Curți este definitivă, nu se supune nici unei căi de atac, intră în vigoare la data pronunțării și se publică în Monitorul Oficial al Republicii Moldova.

Judecătorul Curții Constituționale, Vladimir Țurcanu, a avut o opinie separată decât cea pronunțată de majoritatea magistraților constituționali.

Amintim că, sesizare la CCM la subiectul dat a fost depusă de către deputații, Octavian Țîcu, Dinu Plîngău și Maria Ciobanu la 21 decembrie 2020, după ce, la miez de noapte deputații din coaliția informală, PSRM-Partidul Șor-Pentru Moldova și așa numiții deputați neafiliați politic au aprobat un proiect de lege înregistrat în Parlament de către socialiști, care prevede oferirea unui statut limbii ruse pe teritoriul Republicii Moldova.

CITEȘTE ȘI:

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.1524 0.3563%
USD USD 17.5751 0.3323%
RUB RUB 0.2386 0.4209%
RON RON 4.3335 0.2498%
UAH UAH 0.6337 1.0364%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile