Logo Realitatea.md

Linia Verde pentru prevenirea suicidului împlinește patru ani de la inaugurare! Peste 2.000 de persoane au apelat pentru ajutor (VIDEO)

12 Decembrie 2016, 20:30 // Societate

La patru ani de la inaugurarea „liniei verzi” pentru prevenirea suicidului, lumea sună necontenit. În această perioadă, la experți au apelat peste 2000 de persoane. Voluntarii, care au ce le spune celor cu gândul la sinucidere, încearcă să pună o virgulă acolo, unde alții au dorit să pună punct.

Embed:

„Au fost patru ani perseverenți pentru noi, am muncit foarte mult ca să aducem pe agenda publică subiectul prevenirii suicidului. Cred că am reușit să sensibilizăm foarte multă lume să înțeleagă ce este prevenirea suicidului, sunt foarte mulți specialiști, persoane publice care cunosc că acest fenomen poate fi prevenit și chiar putem să-l stopăm”, a menționat director la Linia Verde pentru prevenirea suicidului, Liuba Ceban, pentru Realitatea TV.

Mariana este voluntar la serviciul de prevenire a suicidului. Pentru ea, lucrurile sunt clare - există alb şi negru. A ales să consilieze la telefon persoanele aflate în dificultate și are convingerea că tensiunile familiale se topesc în faţa discuției și atenției din partea celor dragi.

„M-a interesat faptul că la noi în Moldova nu se practică așa ceva, era pentru prima dată când am întâlnit o asemenea organizație și am aplicat din interes și am hotărât să continui prin încurajarea persoanelor, să văd ce retrăiri sufletești au aceste persoane”, a povestit tânăra.

Serviciul linia verde pentru prevenirea suicidului a fost inaugurată în urmă cu patru ani. Deși a organizat cinci evenimente naționale și peste 50 de activități cu implicarea specialiștilor din regiunile țării, serviciul nu se bucură de susținere din partea autorităților.

„Cred că ar fi putut să se implice mult mai serios în prevenirea suicidului autoritățile și să ia ca și o ambiție pentru că am putea să facem ceva ca să scădem această rată și este posibil, dacă ar fi fost complicat, dar așa prevenirea suicidului ține de bunătate, ține de acea grijă și atenție pe care noi putem să o oferim oamenilor care trec prin situații complicate ale vieții”, a adăugat Liuba Ceban.

La cea de-a patra aniversare, „linia verde” a organizat o întâlnire de suflet cu simpatizanții, prietenii, beneficiarii și chiar viitorii voluntari ai serviciului. 

„Informează oamenii despre tot ce este mai bun în viață ca să nu se ajungă la suicid, pentru că viața este totuși foarte frumoasă. Și este bună pentru adolescenți să-i încurajeze, pentru că chiar dacă viața este grea în Moldova, totuși trebuie să aibă o speranță și să meargă mai departe, să nu se ajungă la lucruri neplăcute... Ajută prin faptul că au un mecanism care oferă direct posibilitate persoanelor care se află în dificultate să primească ajutor”, sunt printre puținele păreri ale celor prezenți la eveniment.

Numărul de telefond al liniei verzi pentru prevenirea suicidului este 0 80 028 028, apelul fiind tratuit din toate raioanele Republicii Moldova.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3167 0.6786%
USD USD 17.8504 0.4417%
RUB RUB 0.2734 -1.8665%
RON RON 4.0200 0.3294%
UAH UAH 0.7286 -0.0960%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
20 feb, 06:40 //

Cum era poreclit Vlad Plahotniuc în interiorul Partidului Democrat după ce a părăsit țara (VIDEO)

24 feb, 13:43 //

Un cerb nobil înscris în Cartea Roșie, vânat de braconieri la Strășeni. Potrivit unor informații, poliția locală ar încerca să mușamalizeze cazul (FOTO)

20 feb, 14:56 //

(VIDEO) Cum PD și PSRM au trișat un vot în Parlament și ce spune Zinaida Greceanîi, când crede că nu o aude nimeni! Deputat: Au numărat 20 și 26 au spus!

17 feb, 14:14 //

Foto Simbol SURSE: Autoritățile din România au stabilit cauza decesului bebelușului deputatului Angel Agache

29 ian, 14:00 //

LIVE! Curtea de Apel Chișinău: Examinarea recursului depus de administrația Penitenciarul nr.13 împotriva eliberării condiționate a ex-premierului Vlad Filat

18 feb, 06:30 //

foto: facebook.com/s.sirbu Ruptura în PDM tot mai adâncă! Sîrbu regretă că noua conducere a partidului a mers la întâlnirea cu socialiștii și Dodon de la Parlament

04 feb, 13:33 //

Foto simbol Serviciul Hidrometeorologic și-a revizuit avertizarea de cod portocaliu de ninsori pentru întreg teritoriul țării

11 feb, 13:09 //

Soția liderului separatist Krasnoselski, cu cetățenie română. Cel puțin 4 instituții au fost sesizate!

03 feb, 10:34 //

Tragedie la Răzeni. O tânără mămică a fost lovită mortal de o mașină. Șoferul a părăsit locul accidentului, iar poliția este pe urmele lui

12 feb, 09:27 //

Îndemnul primului premier al RM către Dodon în contextul declarațiilor scandaloase ale lui Ciocoi: Dacă se pricepe în „tușonkă, să nu se bage...”