Logo Realitatea.md

Lista a cel puțin șapte consecințe a măsurilor de politică fiscală și vamală propuse de Guvern

19 Octombrie 2020, 15:05 // Economie

„Deși peste 30 mii de oameni și-au pierdut deja locurile de muncă și o treime din întreprinderile mici și mijlocii estimează că nu vor supraviețui consecințelor negative ale crizei economice, Guvernul continuă să acționeze împotriva intereselor cetățenilor, de parcă nu ar fi criză. La sfârșit de an, ei promovează o politică fiscală care va continua să aprofundeze criza și să lase oamenii fără locuri de muncă”. Despre asta a atenționat vicepreședinta PAS, fosta ministră a Finanțelor Natalia Gavrilița, în cadrul unei conferințe de presă.

În context, vicepreședinta PAS a venit cu câteva exemple:

  • Creșterea scutirilor persoanelor fizice, concomitent cu dezicerea de scutire pentru soț/soție, va afecta familiile cu copii. Această măsură va dezavantaja în special familiile unde părinții nu sunt angajați și se află în concediul de îngrijire a copilului. 
  • Creșterea cotei de impozitare pentru darea în locațiune de la o persoană fizică la altă persoană fizică va stimula evaziunea fiscală și va transfera povara fiscală va fi transferată pe cei care iau în chirie spații. Această măsură va crește chiriile și va afecta în special pe cei care vin la Chișinău în căutare de locuri de muncă și nu-și pot permite apartament. 
  • Propunerea de a impozita cu 3% dobânzile persoanelor fizice va crește povara fiscală concomitent cu reducerea ratelor de dobândă pe timp de criză. Această măsură va afecta în special oamenii cu venituri mici, care au muncit si au depus banii la bancă și acum primesc un venit modest din acest depozit.
  • Reținerea impozitului în mărime de 6% aplicată doar dividendelor către persoane fizice este o măsură discriminatorie, pentru că cei care au venituri mari și își pot permite firme off-shore nu vor fi puși în situația să plătească impozitul pe dividente. 
  • Includerea taxelor rutiere în accizele la produsele petroliere, teoretic o măsură bună, nu este însoțită de un mecanism clar de implementare și compensarea categoriilor afectate. Agricultorii folosesc multă motorină, dar nu merg pe drumuri – care va fi abordarea față de ei? Diaspora va continua să plătească vinieta și accizele sporite – care este atitudinea statului în acest caz? 
  • Plafonarea și eliminarea unor taxe locale va afecta bugetul primăriilor, iar impactul asupra bugetului municipiului Chișinău este estimat la 1,5 milioane de lei. Trebuie găsit un echilibru între interesele localităților și ale oamenilor de afaceri într-o formă colaborativă, cu date și analiza impactului.
  • Eliminarea unor taxe de mediu contravine strategiilor Guvernului de protecție a mediului înconjurător și sunt de natură să agraveze activitățile economice nocive pentru mediu. 

Amintim că Ministerul Finanțelor, condus în prezent de Serghei Pușcuța, a lansat acum două săptămâni procesul de consultare publică a documentului privind măsurile de politică fiscală și vamală pentru 2021. Potrivit documentului, „măsurile de politică fiscală și vamală pentru anul viitor urmăresc soluționarea constrângerilor economice și asigurarea dezvoltării durabile a Republicii Moldova, prin promovarea unei legislații fiscale și vamale favorabilă dezvoltării economice, consolidarea veniturilor bugetare în vederea finanțării cheltuielilor publice, precum și susținerea mediului de afaceri”.

Au putut fi înaintate propuneri până pe 15 octombrie. În prezent, are loc examinarea lor întru definitivarea și transmiterea Guvernului la aprobare și, respectiv, Parlamentului pentru intrare în vigoare.

  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.0955 1.0582%
USD USD 17.4150 0.6502%
RUB RUB 0.2367 1.5880%
RON RON 4.3282 1.0601%
UAH UAH 0.6165 0.5382%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile