Logo Realitatea.md

Litvinenco, într-un gând cu Tănase: Comisia de la Veneția se expune atât pe proiecte de legi, cât și pe legi în vigoare

11 Noiembrie 2019, 15:59 // Actualitate

Deputatul Blocului ACUM și președinte al Comisiei juridice, numiri și imunități, Sergiu Litvinenco, susține exact ca și reprezentantul permanent al Republicii Moldova la Comisia de la Veneția și fostul președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, că, se examinează și legi intrate în vigoare de către Comisia de la Veneția, nu doar proiecte de legi, precum au speculat reprezentanții PSRM.

Colaj: realitatea.md

„Două adevăruri ca răspuns la două neadevăruri: Comisia de la Veneția se expune atât pe proiecte de legi, cât și pe legi intrate în vigoare. Inclusiv prin Amicus Curae. Vedeți statutul Comisiei Europene pentru Democratie prin Drept, adoptat de Comitetul de Ministri la 21 februarie 2002, la cea de-a 78-a Reuniune a Miniștrilor adjuncți, dar și de câte ori Comisia a dat avize chiar și la legi intrate în vigoare (atât în RM (de exemplu în raport cu condamnarea comunismului), cât și în alte state – de exemplu în România la „legile justiției” adoptate prin Ordonanțe de Urgență).

Proiectul de lege adoptat de Guvern prin angajarea răspunderii în noua redacție a art.17 alin.(5) din Legea cu privire la Procuratură nu prevede nici un termen-limită pentru Prim-ministru în vederea înaintării liste scurte la CSP. Prin urmare, nu există nicio prevedere legală care ar obliga Prim-ministrul să nu respecte angajamentul despre care a vorbit în briefingul de azi cu privire la înaintarea listei scurte către CSP doar după ce Comisia de la Veneția se va expune pe marginea legii”, a scris Litvineneco pe Facebook.

Menționăm că, reprezentantul permanent al Republicii Moldova la Comisia de la Veneția și fost președinte al Curții Constituționale, Alexandru Tănase, a declarat că, au existat diferite precedente când, au fost examinate de către Comisia de la Veneția, atât proiectele de legi, cât și legile intrate în vigoare. 

Amintim că, Maia Sandu le-a propus partenerilor de coaliție să-și retragă moțiunea, iar dânsa promite să nu preselecteze nici un candidat la funcția de procuror general, până nu va veni avizul Comisiei de la Veneția. Ulterior, reprezentanții PSRM au declarat că nu vor da curs propunerii Maiei Sandu și insistă pe poziția anterior exprimată.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.2828 0.3539%
USD USD 17.3212 -0.1107%
RUB RUB 0.2742 0.5501%
RON RON 4.0350 0.3681%
UAH UAH 0.7352 0.0272%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile
11 dec, 11:42 //

colaj: realitatea.md File cu lista beneficiarilor finali ai fraudei bancare din raportul Kroll 2, despre care Stoianoglo spunea că nu există. Slusari confirmă autenticitatea (DOC)

08 dec, 14:53 //

Foto Simbol S-a urcat beat la volan și s-a tamponat cu mașina într-un pilon. Două adolescente au decedat, iar alți trei tineri, grav răniți

13 dec, 11:54 //

colaj: realitatea.md Noi discuții secrete în „chat-ul procurorilor”! Suspendat din funcție, Viorel Morari indică procurorilor Anticorupție cum să împiedice controlul dispus de Stoianoglo (FOTO)

11 dec, 14:08 //

colaj: realitatea.md Puteau ajunge în orfelinate sau aziluri de bătrâni! Loturi de haine și încălțăminte, distruse de Serviciul Vamal cu buldozerele

10 dec, 16:34 //

Țuțu a fost anunțat în căutare internațională de către Interpol. Se cunoaște unde se află în prezent acesta

09 dec, 19:35 //

colaj: realitatea.md Șeful suspendat al PA îl confruntă pe Stoianoglo! Decizia procurorului general, atacată în instanță. Morari: Am mai avut așa „pricoale”

13 dec, 14:34 //

Nouă percheziții la foști factori de decizie VictoriaBank și „un fost guvernator” BNM în dosarul „furtul miliardului”, desfășurate de PA

10 dec, 10:00 //

LIVE! Anatolie Postică, ex-șeful SPIA, susține conferința: „Escrocheriile imobiliare. Investigația jurnalistică realizată de România Breaking News. Cazuri concrete de corupere a funcționarilor din procuratură și alte instituții din RM

12 dec, 14:39 //

Ion Sturza: Viorel Morari vrea să scape de răspunderea penală pentru crime împotriva moldovenilor

10 dec, 13:01 //

Alexandr Stoianoglo a numit un nou procuror-șef interimar al PCCOCS