Logo Realitatea.md

Litvinenco a înregistrat un proiect de lege privind modificarea legii concurenței. Este vizată protejarea pluralismului mass-media (VIDEO)

23 Septembrie 2019, 14:37 // Politica

Președintele Comisiei juridice, numiri și imunități, Sergiu Litvinenco, a anunțat, astăzi, că a înregistrat la Secretariatul Parlamentului un proiect de lege pentru modificarea Legii concurenţei, în vederea racordării legislației naționale în domeniul concurenței la standardele europene privind protejarea pluralismului mass-media, precum și pentru responsabilizarea și eficientizarea activității Consiliului Concurenței al Republicii Moldova. Anunțul a fost făcut în cadrul unei conferințe de presă.

„Pe parcursul anilor, organizațiile societății civile au semnalat mai multe probleme de natură concurențială, cu care se confruntă mijloacele de informare în masă pe piața publicității mass-media. Astfel, prin acest proiect de lege propunem 7 teze, fiecare dintre ele având soluții concrete cu privire la problemele concrete semnalate de-a lungul timpului.

Este vorba despre instituirea expresă a interdicției acordurilor anticoncurențiale, care au drept efect îngrădirea pluralismului mediatic, instituirea unor cerințe speciale privind stabilirea poziției dominante și evaluarea abuzului de poziție dominantă în domeniul publicități mass-media în vederea protejării pluralismului mediatic, instituirea obligației privind informarea activă a populației privind utilizarea resurselor financiare publice în domeniul publicității mass-media, instituirea unor cerințe speciale privind concentrările economice în domeniul publicității mass-media, instituirea piețelor relevante în domeniul publicității mas-media în vederea protejării pluralismului mediatic, instituirea unor cerințe speciale privind procedura de examinare a presupuselor cazuri de încălcarea a legislației concurențiale în domeniul mass-media, cerințe speciale privind informarea publicului despre investigațiile care se află în derulare la instituția Consiliul Concurenței”, a spus Litvinenco.

Potrivit deputatului, proiectul a fost elaborat împreună cu Asociația Presei Independente și se propune modificarea mai multor prevederi din Legea Concurenței.

Amintim că, în ianuarie 2018, mai multe instituții mass media au scris o cerere colectivă prin care au cerut Consiliului Concurenței să investigheze o presupusă înțelegere de cartel între casele de vânzări de publicitate Casa Media și Exclusiv Sales, dar dosarul nu a acumulat nici până azi toate probele, pentru a fi examinat și soluționată această problemă.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.3962 0.0000%
USD USD 17.5906 0.0000%
RUB RUB 0.2716 0.0000%
RON RON 4.0831 0.0000%
UAH UAH 0.7171 0.0000%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile