Logo Realitatea.md

Litvinenco a înregistrat o inițiativă legislativă pentru a ajusta Legea CSM la recomandările Comisiei de la Veneția (VIDEO/DOC)

04 Februarie 2020, 10:25 // Politica

Deputatul fracțiunii parlamentare PAS, Sergiu Litvinenco, a înregistrat cu drept de inițiativă legislativă un proiect de lege privind modificarea art.3 alin.(3) din Legea cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), prin intermediul căruia propune ca cei cinci membri ai CSM din rândul profesorilor de drept titulari să fie selectați princoncurs organizat și desfășurat de o Comisie specială constituită de către Biroul permanent al Parlamentului - fiecare fracțiune parlamentară înaintând câte un candidat în componența acesteia.

Potrivit inițiativei legislative, în calitate de membri ai comisiei speciale pot fi desemnați reprezentanți care au experiență notorie în domeniul dreptului, reprezentanți din activitatea academică, precum și reprezentanți ai societății civile din domeniul dreptului.

Nu vor putea fi desemnați în calitate de membru al Comisiei speciale persoane ce dețin mandat de deputat în Parlament, dețin funcții de demnitate publică, precum și care sunt membri ai unui partid sau al unei organizații social-politice.

Astfel, conform modificării propuse, în loc de Comisia juridică, numiri și imunități, concursul urmează să-l organizeze și să-l desfășoare o comisie specială constituită din specialiști și experți din domeniul dreptului, inclusiv în domeniul justiției, care nu ar fi afiliați și nu ar avea nicio tangență cu partidele politice.

„Consider că adoptarea proiectului cu maximă celeritate și, totodată, aplicarea acestuia ca literă și ca spirit în procesul de identificare a membrilor CSM din rândul profesorilor de drept titulari, ar putea constitui primul semn în ceea ce privește intențiile reale ale actualei guvernări cu privire la realizarea unei reforme veritabile în domeniul justiției”, a spus astăzi Sergiu Litvinenco, în cadrul unei conferințe de presă.

Deputatul a declarat de asemenea, că acest proiect de lege a fost înaintat după ce, în grabă, PSRM și PDM au votat modificările la legea CSM, fără a ține cont de recomandările Comisiei de la Veneția, opinie pe care au solicitat-o.

Amintim că, guvernarea a solicitat Comisiei de la Veneția să se expună în regim de urgență asupra proiectului proiectul de modificare a Legii CSM, însă l-a votat înainte de a fi adoptat Avizul Comisiei de la Veneția. După adoptarea avizului Comisiei, legea nu a fost ajustată pentru a corespunde recomandărilor Comisiei de la Veneția.

La 20 decembrie a fost adoptată în mare grabă Legea pentru modificarea unor acte legislative - intrată în vigoare odată cu publicarea acesteia, în data de 31 ianuarie 2020. Legea a fost adoptată în pofida lipsei avizului Comisiei de la Veneția, chiar dacă acest aviz a fost solicitat de premierul Chicu și ministrul justiției Nagacevschi.

La 22 ianuarie 2020, Comisia de la Veneția a publicat avizul pe marginea proiectului de lege respectiv. În paragrafele 26 și 27 ale avizului, Comisia de la Veneția exprimă rezerve în legătură cu soluția conținută în proiectul de lege care prevede că desemnarea membrilor CSM din rândul profesorilor de drept titulari se face cu votul majorității depuțaților, intervenind cu opinia de examinare a oportunității de desemnare a acestor membri de o majoritate calificată sau selectarea de către o comisie independentă.

Contrar celor reliefate în avizul Comisiei de la Veneția, s-a menținut cuprinsul propus inițial, potrivit căruia cei cinci membri ai Consiliului Superior al Magistraturii din rândul profesorilor de drept titulari, sunt numiți de Parlament, cu votul majorității deputaților aleși, în baza propunerilor Comisiei juridice, numiri şi imunităţi a Parlamentului, Comisia respectivă fiind cea care organizează un concurs public până la expirarea mandatului membrilor numiți sau în decurs de 30 de zile de la data apariției vacanței funcției.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4833 -0.3029%
USD USD 17.3920 -0.6058%
RUB RUB 0.2515 -1.3339%
RON RON 4.0272 -0.1908%
UAH UAH 0.6518 -0.1991%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile