Logo Realitatea.md

Litvinenco, despre demisia lui Pahopol: „I-a stricat planurile lui Dodon și Lebedinschi”

22 Septembrie 2020, 11:23 // Actualitate

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco califică demisia, din propria inițiativă, a președintelui interimar al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), Anatol Pahopol, drept un gest firesc și asta „i-ar strica planurile lui Dodon”.

„Din câte se pare i-a stricat planurile lui Dodon, Lebedinschi și alții ca ei de a mai numi acum pe final de mandat în functii niște judecători dubioși, printre care și controversatul Pavliuc. Dincolo de faptul că este discutabilă în general numirea de către Dodon a judecătorilor în perioada în care au loc alegeri prezidențiale, devine foarte clar că chiar și oamenii care îi erau loiali îl părăsesc. Adică și oamenii fideli lui Dodon își dau seama că șansele lui pentru un nou mandat sunt zero. Așa și o să fie”, spune Litvinenco, după ce astăzi, la ședința CSM, Pahopol și-a anunțat demisia din funcția deținută temporar.

Cererea de demisie a fost depusă de Anatol Pahopol, în contextul declarațiilor publice ale unor colegi din cadrul Consiliului și al sesizării deputatului Platformei DA, Dinu Plîngău, la Curtea Constituțională.

Ultimul a sesizat Curtea Constituțională, solicitându-i să verifice constituționalitatea Legii nr. 67 din 21 mai 2020 pentru modificarea articolului III din Legea nr. 193/2019 pentru modificarea unor acte legislative, care prevede, la Articolul I, că articolul III alineatul (4) din Legea nr. 193/2019 se completează cu enunţul: „Până la alegerea de către Adunarea Generală a Judecătorilor a noilor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii din rândul judecătorilor, membrii supleanţi aleşi anterior de Adunarea Generală a Judecătorilor vor suplini funcţiile vacante de membri ai Consiliului Superior al Magistraturii”.

Examinând solicitarea de suspendare, în urma votării s-a înregistrat o paritate de voturi. Din aceste considerente, sesizarea deputatului de suspendare a Legii contestate a fost sistată. Respectiv, Anatol Pahopol putea să continue să exercite interimatul funcției de președinte al CSM.

Anatol Pahopol a devenit membru supleant al CSM, în urma Adunării Generale a Judecătorilor din 2017. Anterior, a fost președinte interimar al Curții de Apel Chișinău, activând acolo și în calitate de judecător. În mai curent, a preluat șefia interimară a Consiliului, după Dorel Musteață.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.0060 0.5640%
USD USD 17.0033 0.1585%
RUB RUB 0.2191 0.5507%
RON RON 4.1026 0.5441%
UAH UAH 0.5994 0.1002%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile