Logo Realitatea.md

(UPDATE/VIDEO) Dezbaterea pe stadionul Olimpic din Kiev, încheiată: De ce Zelenski a îngenuncheat în fața mulțimii

19 Aprilie 2019, 19:00 // Actualitate

UPDATE 20:28 Realitatea.md amintește că, în urma primului tur al alegerilor prezidențiale din Ucraina, au ieșit învingători Zelenski și Poroșenko. Cei doi urmează să se lupte pentru fotoliul de președinte în turul II, care va avea loc duminică, 21 aprilie 2019.

Ultimul sondaj al Institutului Internațional de Sociologie de la Kiev arată că peste 57,2% dintre ucraineni cred că actorul și showman-ul Zelenski va câștiga, iar 14,1% dintre ucraineni cred că Poroșenko. 

UPDATE 20:00 Zelenski a criticat reformele lui Poroșenko pe care le-a implementat pe parcursul mandatului său de președinte al Ucrainei. Le-a promis cetățenilor ucraineni că vor avea drumuri bune și că va pune capăt războiului.

La rândului său, Poroșenko a spus că nu va permite revenirea oligarhilor la putere, mai ales, în fruntea țării și a propus să fie încheiat dezbaterea cu intonarea imnului Ucrainei.

Potrivit presei locale, tot azi, va mai avea loc încă o dezbatere între cei doi doar că deja la televiziunea publică. Prima, cea care a avut loc pe stadion, a fost o provocare lansată de Zelenski, iar cea de-a doua este la inițiativa lui Poroșenko.

UPDATE 19:45 Noi trebuie să încheiem războiul. Nu se află la Kiev cheia, trebuie să construim o armată puternică, să apărăm limba și toată Ucraina”, a spus Poroșenko, întrebându-l pe Zelenski când are de gând să-și ceară scuze de la țară pentru „prostituată”.

El s-a referit la faptul că Zelenski ar fi aplecat capul și s-a scuzat în fața lui Ramzan Kadîrov, liderul Ceceniei, pentru că l-ar fi jignit anterior.

Drept răspuns, Zelenski a ținut să menționeze că niciodată nu a vorbit cu Kadîrov. Mai mult, el a îngenuncheat în fața mulțimii, în memoria celor care și-au pierdut viața pe front și a rudelor lor.

În același timp, l-a îndemnat și pe Poroșenko să-i urmeze gestul, dar cel din urmă a ezitat.

UPDATE 19:30 Presa locală scrie că dezbaterile vor dura până pe la ora 20:00-20:30. Se estimează că pe stadion ar fi circa 22.000 de persoane.

UPDATE 19:15 „Eu cred că domnul Vladimir nu vrea să predea Ucraina, dar Putin - visează la asta și, dacă el nu știe cum s-o facă, trebuie să eliminăm riscurile. Zelenski este un ambalaj frumos. Nu sunteți o mâță-n sac, ci pur și simplu un sac, iar în acest sac stau diverși oligarhi care îmi amenință țara”, a declarat Petro Poroșenko.

UPDATE 19:13 Vladimir Zelenski și Petro Poroșenko susțin primele declarații de pe scenă în fața a zeci de mii de cetățeni ucraineni. Cei doi vorbesc în limba de stat - limba ucraineană.

„Eu nu sunt un om politic, sunt un om simplu care vine să înfrângă sistemul. Eu sunt rezultatul greșelilor dumneavoastră”, a spus Zelenski către Poroșenko.

Știrea inițială: La ora 19:00, pe stadionul Olimpic din Kiev, sunt așteptați de către mii de cetățeni ucraineni Petro Poroșenko și Vladimir Zelenski - candidați la funcția de președinte al Ucrainei care vor lupta în turul II.

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.6362 1.0072%
USD USD 17.7181 0.9613%
RUB RUB 0.2654 0.0000%
RON RON 4.1511 0.9558%
UAH UAH 0.7038 0.8454%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile