Logo Realitatea.md

(LIVE TEXT) Ce se întâmplă acum în Rusia? Au loc arestări în masă

23 Ianuarie 2021, 11:45 // În lume

Susținătorii lui Alexei Navalnîi desfășoară astăzi acțiuni de protest în 93 de orașe din Rusia, în sprijinul politicianului care a fost plasat în arest preventiv după întoarcerea de la Berlin, unde a fost tratat după otrăvirea cu Noviciok. Organele de drept ale Rusiei au interzis protestele planificate, organizatorii fiind reținuți și condamnați la arest administrativ. De asemenea sunt așteptate aproape 50 de acțiuni de solidaritate și în străinătate, înclusiv la Paris, Berlin, Roma, Madrid, Lisabona, Amsterdam, Helsinki, Praga, Varșovia, Tel Aviv, Washington, New York și Los Angeles.

Foto: Meduza.io

UPDATE 17:45 Unii dintre protestatarii de pe bulevardul Tsvetnoy (Moscova) au ajuns la clădirea principală a FSB, relatează Open Media. Au loc rețineri severe. Zeci de oameni au fost culcați în zăpadă și apoi duși la autobuzele speciale. „Poliția a pus în mod intenționat patru oameni în genunchi în fața mascaților și i-a forțat să stea în această poziție timp de aproximativ un minut”, scrie publicația citată.

UPDATE 16:35 Sediul Navalnîi din Sankt Petersburg îndeamnă protestatarii să se disperseze:

„Prieteni, am făcut un protest pașnic, am parcurs un drum foarte lung și am fost foarte mulți! Am demonstrat că suntem capabili să-l apărăm pe Alexei Navalnîi și libertatea noastră.

 E timpul să punem capăt manifestației noastre. Cerem eliberarea lui Alexei Navalnîi. Dacă nu este eliberat, nu ne vom opri și vom ieși în continuare în străzi”.

UPDATE 15:00 Soția lui Alexei Navalnîi, Iulia, a fost reținută.

 
 
 
Vezi această postare pe Instagram

O postare distribuită de @yulia_navalnaya

UPDATE 14:50 Câteva mii de oameni se îndreaptă spre clădirea FSB de pe Lubyanka.

UPDATE 14:30 La Moscova au loc ciocniri violente între protestatari și mascați. Atenție! Limbaj necenzurat și imagini cu impact emoțional! 

UPDATE 13:50 Potrivit jurnaliștilor de la Meduza, pe Piața Pushkinskaya din Moscova au apărut mai multe echipaje de poliție. Protestatarii aruncă bulgări de zăpadă în oamenii legii, cei din urmă îi atacă cu bastoanele.

UPDATE 13:30 Liubov Sobol a fost reținută.

UPDATE 12:20 În Ufa, oamenii au început să arunce bulgări de zăpadă în polițiști.

UPDATE 12:10 Potrivit reporterului Meduza.io, în Moscova la fiecare jumătate de minut cineva este reținut. Peste 30 de persoane deja au fost reținute. În difuzoarele din piață răsună: „Dragi cetățeni, vă rugăm să nu creați adunări în masă pentru a evita răspândirea infecției coronavirus. Mențineți distanța socială, folosiți măști și mănuși”.

UPDATE 12:00 Oamenii se adună în centrul orașului Sankt Petersburg. Până la începerea mitingului a rămas o oră, dar poliția deja reține persoane fără a invoca vreun motiv. Printre reținuți sunt și jurnaliști.

UPDATE 11:50 În Moscova au fost reținute 20 de persoane. Poliția îi ia pe cei care ridică pacarte cu cuvintele „Libertate pentru deținuții politici”.

Presa rusă scrie că în Piața Pușkin din Moscova au fost reținute cel puțin zece persoane, chiar înaintea începerii mitingului. Peste 230 de persoane au fost reținute în toată Rusia.

Postul de televiziune Dojdi informează că Piața Roșie din Moscova a fost închisă.

În Barnaul deja protestează 3 mii de oameni.

Citeste tot despre: Navalnîi, proteste, Rusia
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 21.3426 0.1835%
USD USD 17.4546 -0.4227%
RUB RUB 0.2368 0.0422%
RON RON 4.3784 0.2129%
UAH UAH 0.6257 -0.3186%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile