Logo Realitatea.md

(LIVE TEXT) Fermierii au anunțat un nou protest pentru ziua de joi. Au invitat și transportatorii

16 Decembrie 2020, 10:46 // Societate

ORA 15:55 Acțiunea de azi s-a încheiat. Oamenii care au înghețat au plecat acasă, însă unii au mai rămas. Un nou protest este anunțat pentru ziua de mâine, la ora 10:00. Sunt invitați și alți oameni nemulțumiți de actuală guvernare, inclusiv și transportatori.

ORA 15:20 Premierul Ion Chicu s-a arătat nemulțumit de incidentele de la protestul fermierilor din fața Parlamentului. I-a solicitat ministrului de Interne, Pavel Voicu, că raporteze situația de la moment, după care i-a dat indicații ca cei care au încercat să treacă cu tractoarele pe scările instituției legislative să fie trași la răspundere în conformitate cu legislația în vigoare. Vezi declarația premierului AICI.

ORA 15:00 Șeful IGP, Marian Maxian, a anunțat că polițiștii transportați la spital s-au ales cu fracturi și fluxații. Prin urmare au fost inițiate două procese penale pentru huliganism.

ORA 14:00 Radu Mudreac le-a explicat fermierilor soluțiile propuse de PSRM: majorarea cotei TVA va fi amânată, iar fondul de subsidii pentru agricultori va fi majorat după anularea legii miliardului. Nu toți fermierii prezenți la discuții au rămas mulțumiți.

ORA 13:30 Fermierii nu intenționează să plece dacă la ședința plenului nu vor fi discutate revendicările lor.

ORA 13:25 Protestul continuă în fața Parlamentului. Fermierii scandează „demisia”, „anticipate”, „noi nu cedăm”. Printre protestatari a fost zărit și liderul PL, Dorin Chirtoacă.

ORA 12:55 La discuții a venit și deputatul Fracțiunii ȘOR, Vladimir Vitiuc. „Vă auzim și ne vom mișca în direcția care să vă convină”. A promis să discute cu fracțiunea din care face parte.

ORA 12:40 „Aveți toată susținerea echipei Pro Moldova”, a declarat Andrian Candu către fermieri.

Agricultorii cer de urgență să fie convocată ședința Comisiei Economie, Buget și Finanțe. „Noi vom retrage tehnica noastră și plecăm”.

ORA 12:35 „Majorarea cotei TVA este o măsură care îi va face mai săraci pe cei săraci și mai bogați pe cei bogați”, a declarat un fermier.

ORA 12:30 Radu Mudreac, deputatul PSRM și președintele Comisiei Agricultură și Industrie Alimentară participă la discuțiile cu fermierii.

ORA 12:25 Agricultorii vor să primească bani pentru pierderile suportate din acest an sau cel puțin să fie prevăzuți în legea bugetului pentru anul viitor. „Vrem o sumă pentru compensarea pierderilor. Oamenii care protesteaza timp de 3 luni de zile au suferit enorm. Noi nu vrem banii ăștia azi, că înțelegem că nu e posibil, dar vrem să fie fixați în bugetul statului”, a spus unul dintre fermieri.

La discuții participă deputați PAS, DA, PDM, Pro Moldova și PSRM.

ORA 11:53 Opt reprezentanți ai protestatarilor au reușit să intre în Parlament, presa însă a rămas afară.

ORA 11:47 Grupul de inițiativă alături de deputații Popșoi și Slusari încearcă să intre în Parlament. Fermierii au cerut prezența presei la discuții.

ORA 11:34 În fața agricultorilor a ieșit deputatul PAS, Mihai Popșoi. A anunțat că PAS și DA vor depune moțiune de cenzură împotriva Guvernului Chicu. De asemenea, a invitat reprezentanții protestatarilor la discuții cu fracțiunile parlamentare.

ORA 11:30 Șeful adjunct al IGP, Marian Maxian, este prezent în fața Parlamentului.

Menționăm de asemenea că pe bd. Ștefan cel Mare, în perimetrul străzilor A. Pușkin și M. Viteazu, circulația este restricționată.

ORA 11:17 Poliția ripostează folosind gaze lacrimogene.

ORA 11:12 După ce fermierii au încercat să urce cu tractoarele scările din fața Parlamentului, au început îmbrânceli între protestatari și forțele de ordine.

ORA 11:00 Fermierii au pornit cu tractoarele spre Parlament.

Știrea inițială. Fermierii protestează din nou în centrul Capitalei. Tractoarele sunt parcate în Piața Marii Adunări Naționale, iar agricultorii se adună în fața Parlamentului Republicii Moldova.

Între timp, zeci de polițiști au înconjurat atât Parlamentul, cât și Guvernul.

Menționăm că fermierii își manifestă nemulțumirea față de prevederile politicilor bugetar-fiscale, în special majorarea cotei TVA la producția agricolă primară, de la 8% la 12%. Discuțiile cu Ministerul Agriculturii de acum două zile nu au avut niciun efect.

Realitatealive.md transmite în direct, de la fața locului, tot ce se întâmplă în preajma instituției legislative. Urmăriți pe acest link sau conectați televizorul și urmăriți RLIVE TV.

Citeste tot despre: protestul fermierilor
  R LIVE TV
CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 20.9571 -0.2024%
USD USD 17.2856 0.0243%
RUB RUB 0.2352 -0.2545%
RON RON 4.3004 -0.2112%
UAH UAH 0.6156 -0.0974%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile