Logo Realitatea.md

LIVE TEXT, VIDEO - Dezbateri în Parlament - Votul uninominal vs. votul mixt (DOC)

05 Mai 2017, 15:21 // Politica
// Autor:  
Petru Cosoi

UPDATE 17:06 Proiectul de Lege privind votul uninominal a fost votat în prima lectură cu 52 de voturi.

UPDATE 16:45 Președinta Comisiei juridică numiri și imunități prezintă raportul comisiei asupra inițiativei Legislative. Proiectul de Lege nu a fost susținut în cadrul comisiei.

Proiectul de lege privind votul mixt

UPDATE 16:43 Deputatul Bolea și-a încheiat prezentarea proiectului de Lege. Din partea deputaților nu a parvenit nicio întrebare.

UPDATE 16:34 Amintim că, PSRM propune ca 51 de deputați să fie aleși în baza listelor de partid, iar 50 în baza votului mixt și uninominal.

UPDATE 16:30 Deputatul socialist Vasile Bolea prezintă proiectul de lege privind votul mixt.

UPDATE 16:15 Vladimir Țurcanu: În cadrul Comisiei s-a discutat despre problema Constituționalității acestui proiect?

Raisa Apolschi: S-a discutat, s-a atenționat asupra unor articole că ar contravine Constituției. Scopul este de a definitiva în măsura în care această lege în perspectivă să corespundă Constituției, de alt fel, vă daţi seama care ar fi consecinţele. Sunt opinii diferite, dar nu le putem lua ca bază legală.

UPDATE 16:10 Dezbaterile asupra proiectului de Lege privind votul uninominal au fost încheiate. Comisia juridică numiri și imunități a votat majoritar pentru ca proiectul să fie votat în prima lectură de către deputați.

UPDATE 16:08 Președintele de onoare al PDM, Dumitru Diacov, a cerut aplicarea articolului 108 din regulamentul Parlamentului, care prevede încheierea sesiunii de dezbateri. Inițiativa a fost susţinută de majoritatea prezentă.

UPDATE 16:07 Stefan Creangă: Noi cunoaştem că pentru alegerile prezidenţiale este in jur de 70 de milioane de lei. Odată ce vom avea circumscripţii uninominale, ele cresc.Dacă aţi făcut un clacul care vor fi cheltuelile pentru organizarea scrutinului

Sergiu Sîrbu: Nu, nu s-a făcut. Dar cu siguranţă anumite cheltuieli, poate vor fi echivalate cu cele locale. În cazul alegerilor locale cheltuielile tot timpul sunt mai mari.

UPDATE 16:03 Vladimir Țurcanu: Conceptul proiectului de Lege încalcă grav mai multe articole a Constituției Republicii Moldova si nu poate fi votat nici in prima lectură.

UPDATE 15:58 Corneliu Furculiţă: Au fost pe parcursul acestor ani foarte multe eforturi din partea CEC, au fost finanțate ONG-uri pentru a implementa politicele de transparență a partidelor. Partidele au trezorieri, au devenit transparente, sunt remarcate succese. Cum se va aplica acest mecanism în cazul candidaţilor uninominali.

Sergiu Sîrbu: Candidaţii ar putea fi susţinuţi de partide. Fiecare candidat va trebuie să raporteze în fiecare circumscripţie. Partidele rămân să participe în toate alegerile. Partidele ar putea să-i finanțeze.

Furculiță: Ce se va întâmpla cu finanţările de la stat?

Sîrbu: Noi nu modificăm sistemul de finanţare a partidelor. Acum doar partidele primesc finanţare, nu şi candidaţi independenţi. Dacă se va cere modificarea sistemului de finanţare este o altă etapă.

UPDATE 15:45 Grigore Novac: Dl autor, noi înţelegem care este scopul, de ce majoritatea pedalează pe acest proiect. Este clar, chiar şi la comisie nu aţi putu să ne răspundeţi la unele întrebări. Este clar că parcă vorbiţi de reîntregirea ţării, dat lipsiţi cetățenii care locuiesc în stânga Nistrului de dreptul de a alege şi a fi aleși. În baza la ce vor colecta candidaţii din diasporă semnături.

Sergiu Sârbu: Noi previligiem candidaţii din dispară. Ei vor colecta semnături din oricare circumscripție și nu este o procedură de verificare a semnăturilor. Vor putea să colecteze de la orice moldoveni. Candidaţii din diasporă vor fi privilegiaţi, comparativ cu cei din țară.

Novac: Ați recunoscut că statul nu ştie unde-i sunt cetățenii, dar nu încă candidatul să cunoască unde sunt aceștia. Propuneţi ca candidatul să colecteze 1500 de semnături, de unde să le colecteze, el nu are idee de unde să le colecteze. Condiţiile nu sunt egale. Li se dă peste mâini.

Sergiu Sârbu: Dacă votaţi acest proiect, în a doua lectură vom găsi metode ca să le acordăm și mai multe privilegii.

UPDATE 15:35 Deputatul Iurie Țap afirmă că reprezentativitatea va fi afectată.

Sergiu Sîrbu: Nu afectează caracterul reprezentativ. Alegerea este un drept, nu o obligaţie. Autoritățile vor crea toate condiţiile pentru ca cetăţenii să poată participa la vot.

Iurie Țap: Ce are deputatul, care conform Constituție face legi în Parlament şi interesele autorităților locale?

Sergiu Sîrbu: Deputatul este alesul poporului şi el trebuie să aibă acea grijă, să votez legi, dar nu înseamnă că nu trebuie să gândească la interesele acelei circumscripţii unde a fost ales.

Iurie Țap: Să nu manipulaţi. Interesele comunității sunt în fișa primarului, are fișa postului. Deputatul nu are legătură cu circumscripţii.

UPDATE 15:29 Adrina Lebedischi: Pentru secțiile de votare de peste hotare nu prevedeţi niciun criteriu cum vor fi formate?

Sergiu Sîrbu: Criteriile sunt calare și ele reies din recomandările Comisiei de la Veneţia. Noi am adăugat înregistrarea din timp a cetățenilor, plus numărul de persoane care au participat la alegerile trecute. CEC va dezvolta procedura de înregistrarea prealabilă, să ştim câte secţii să deschidem. Criteriile sunt foarte clare.

UPDATE 15:25 Deputatul Vasile Bolea afirmă că prin acest proiect de lege se încalcă de câteva ori Constituția Republicii Moldova.

Sergiu Sîrbu: Este opinia dvs. Noi considerăm că nu depășim limitele până nu avem o opinie a Înaltei Curți. Constituția prevede posibilitatea ridicării mandantului. Ca să nu existe careva speculaţii, noi suntem gata să îmbunătățim procedura de revocare sau ridicare a mandatului. Considerăm că nu există nicio încălcare.

Proiectul de Lege privind votul uninominal și proiectul de Lege privind votul mix sunt supuse dezbaterilor în Plenul Parlamentului. Decizia vine după ce cele două inițiative de modificare a sistemului electoral au fost introduse astăzi pe ordinea de zi.

Proiectul de Lege privind votul uninominal

CURS VALUTAR BNM
EUR EUR 19.4695 0.3536%
USD USD 17.5346 -0.5281%
RUB RUB 0.2518 1.2872%
RON RON 4.0190 0.3245%
UAH UAH 0.6542 -0.1983%
Vezi si alte valute
CELE MAI CITITE 30 zile 7 zile